Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 18 okt 2020 / 12:13 uur

Solidariteitsmarsen voor onthoofde leraar in Franse steden

In tal van Franse steden worden zondag solidariteitsmarsen gehouden als steunbetuiging aan de onthoofde leraar Samuel Paty (47), die vrijdag op bloedige wijze om het leven werd gebracht.

Redacteuren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, zelf in 2015 slachtoffer van een dodelijke terreurdaad, riepen daartoe op, samen met onderwijsorganisaties en antiracismeorganisaties. Behalve in Parijs demonstreren mensen ook in steden als Marseille en Bordeaux.

„Het is van groot belang om onze betrokkenheid, onze solidariteit en onze nationale verbondenheid te tonen”, zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer. Hij riep iedereen op „de leraren te steunen”.

Onthoofde leraar vermoord door tiener

Onder meer op de Place de la Republique in Parijs demonstreren mensen zondag. Dat is dezelfde plek waar in 2015 ongeveer anderhalf miljoen mensen bijeenkwamen na de aanslag op de redactie van Charle Hebdo.

Paty’s keel werd vrijdagmiddag afgesneden in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. De verdachte, een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst en geboren in Moskou, is doodgeschoten door de politie nadat hij ook de agenten met een mes bedreigde.

Een foto van mensen die de onthoofde leraar herdenken bij zijn school
Ook gisteren werd de onthoofde leraar al herdacht, veel mensen kwamen naar zijn school. Foto: AFP / Betrand Guay

Elf mensen zitten vast

Vandaag is een elfde verdachte aangehouden in verband met de zaak. Het gaat om een vriend van de verdachte. Enkele aangehouden ouders zouden hun verontwaardiging publiekelijk hebben uitgesproken over de geschiedenisleraar. Hij liet in lessen over de vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed zien. Ook zouden de ouders anderen hebben opgeroepen tot actie tegen deze ‘schurk’.

Onder de aangehouden mensen bevinden zich twee broers en de grootouders van de verdachte, de ouders van een leerling en enkele vrienden van de vermeende aanvaller.

‘Onthoofde leraar islamitische tereuraanslag’

„De onthoofding van de leraar was een islamistische terreuraanslag”, zei de Franse president Emmanuel Macron bij zijn bezoek aan de stad waar de moord plaatsvond. „Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, aldus Macron. „Het hele land staat achter alle leraren in het land.”

Lees ook: Rutte door het stof: besef over vakantie koning te laat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Solidariteitsmarsen voor onthoofde leraar in Franse steden
Sluiten