Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Ernst Kuipers denkt dat er snel nieuwe coronamaatregelen nodig zijn

Als het aantal besmettingen de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra coronamaatregelen te nemen.

Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vandaag gezegd.  Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.

Inmiddels 4000 positieve tests per dag

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio’s coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000.

Huidige coronamaatregelen niet voldoende

„Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met gisteren omhoog en je wilt het graag terug zien lopen”, aldus Kuipers. Op een totale lockdown „waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten”.

Op ic’s nu 177 coronapatiënten

Ziekenhuizen behandelen op dit moment 892 coronapatiënten, 82 meer dan gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 68 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 163 naar 177. Kuipers: „We hebben een aantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan duizend patiënten te hebben.”

Verspreid

Om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, worden coronapatiënten sinds een tijdje verspreid over het land. In het afgelopen etmaal zijn dertien mensen verplaatst en in de afgelopen twee weken is dat ongeveer 130 keer gebeurd. Anderen gingen naar een ander ziekenhuis binnen de eigen regio. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te verplaatsen, maar Nederland heeft wel contact met de oosterburen.

Kuipers begrijpt dat een verplaatsing vervelend is voor coronapatiënten en hun familieleden, maar hij vraagt om begrip. „De meeste patiënten liggen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Je kunt niet zeggen: doe ze allemaal naar Utrecht. Sommige patiënten moeten naar Nijmegen of Groningen. Maar dit is Nederland. Ons land is net zo groot als Los Angeles of New York.” Bovendien is een opname doorgaans voor redelijk korte tijd, voegt hij eraan toe. „Het is niet voor maanden. Opname op een verpleegafdeling duurt gemiddeld 7,5 dagen. Dat moet overkomelijk zijn voor een patiënt en familieleden.”

Jinek

Vanavond zit Ernst Kuipers in een extra lange uitzending van Jinek, die volledig over corona gaat. Ic-arts Diederik Gommers en zangeres Famke Louise schuiven samen aan om te vertellen over hun gezamenlijke coronacampagne, waarmee zij jongeren hopen te bereiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.