Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 okt 2020
Leestijd: 7 minuten

Andy van der Meijde: strijken met Ihattaren, bed opmaken met Kluivert

Andy van der Meijde heeft zijn interviewauto verlaten. In Andy Niet Te Vermeijde zoekt hij bekende voetballers nu thuis op.

Met zijn bekende grote grijns komt hij aan bij de deur van de villa van Justin Kluivert. Na het aanbellen in Rome volgt een joviaal ‘heeeee, man’ tegen de aanvaller van AS Roma, die vandaag nog in onderhandeling voor een last minute-transfer met het Duitse RB Leipzig is. Het wordt pas gefilmd na het eindgesprek in de tuin met de zoon van Patrick Kluivert. Typisch Andy van der Meijde om dat schaamteloos in beeld te laten zien.

Andy van der Meijde de huisman

De 41-jarige ex-speler van Ajax, FC Twente, Internazionale, Everton, PSV en het Nederlands elftal (17 interlands, 1 goals tegen Amerika) is vanaf vandaag op Videoland te zien met het 10-delige Andy Niet Te Vermeijde. Hij vraagt tien voetballers op zijn bekende ‘diepzinnige’ luchtige manier het hemd van het lijf en – geloof het of niet – hij bekijkt of zij huishoudelijke klusjes zelf kunnen doen en voorziet hen daarbij van tips. Bovendien daagt de ster van weleer de sterren van nu uit voor een voetbalspelletje. Mohamed Ihattaren van PSV komt aan bod, die mag zijn strijkkunsten vertonen. En ook Joshua Zirkzee van Bayern München en Noa Lang van Ajax. Elke maandag verschijnt op de streamingdienst van RTL een nieuwe aflevering.

Andy van der Meijde in zijn interland tegen Amerika, waarin hij scoorde
Andy van der Meijde in Oranje tegen de Verenigde Staten, de enige interland waarin hij scoorde. Foto: ANP / Olaf Kraak

Probeerseltje werd een groot succes

Een begenadigde buitenspeler was-ie, die Andy van der Meijde. Beetje rebels, altijd een grote lach aan zijn kont. Ajacieden zullen voor altijd zijn doelpunt in de Champions League, uit bij AS Roma, herinneren. Na 37 seconden krulde hij op aangeven van Rafael van der Vaart de bal in de bovenhoek, waarna een schietgebaar richting het publiek volgde. Na zijn carrière maakte hij met zijn vrouw Melissa veel reality-tv (Andy & Melissa) en deed hij een YouTube-probeerseltje. Een Ajacied uitnodigen in zijn auto, rondje rijden, joviaal gesprek voeren: zo simpel is het. Het probeerseltje werd een groot succes. Niet alleen Ajacieden stappen tegenwoordige in zijn forse wagen, ook scheidsrechters, andere betrokkenen uit de voetbalwereld en inmiddels ook gasten als rapper Boef en Donny Roelvink. Andy in de Auto! is nu wekelijks ook op RTL 7 te zien. „Dat blijf ik doen hoor, dat vind ik fantastisch. Lekker luchtig, mooi dat iedereen zich wel op z’n gemak voelt bij mij.”

Toen Van der Meijde wat meer wilde dan dat, bedacht hij Andy Niet Te Vermeijde. „Ook voor YouTube, maar RTL wilde het hebben voor Videoland. Nou, daar zeg ik geen nee tegen”, vertelt de geboren Arnhemmer als hij Metro aan de telefoon heeft. Kenmerkende lach er achteraan natuurlijk.

Andy van der Meijde vindt huidig voetbal een dooie boel

Hoe vind je het eigenlijk om voetbal te kijken nu er bijna niemand en inmiddels helemaal niemand meer in het stadion zit?
„Ik vind het minder moet ik zeggen. Toen er de afgelopen tijd een aantal supporters mochten kijken, viel het nog mee. Gisteren zat ik PSV tegen die Noren te kijken en dat vond ik maar een dooie boel. Maar ja, wat moet dat moet. Klote. Het is mooi als je het veld op komt en al dat juichend publiek zit daar, geweldig. Dat zullen de voetballers missen. Het lijkt me heel anders om een wedstrijd te spelen. Gelukkig kunnen we wel weer voetbal op televisie kijken. Anders is er ook niks op, haha.”

Nou ja, Andy Niet Te Vermeijde natuurlijk. Wat een ongelooflijk huis heeft die Justin Kluivert…
„Ja, hij zit wel lekker daar.”

Mogen we weten bij welke voetballers behalve Kluivert, Ihattaren, Zirkzee en Lang gaan we je verder zien?
„Nee, hahahahaha. Daar mag ik nog niks over zeggen helaas.”

Zijn het allemaal mannen?
„Ja, mijn vrouw laat me niet bij andere vrouwen op bezoek gaan. Ik dacht nog wel aan Anouk Hoogendijk, hèhèhè.”

Een trouwfoto van Andy van der Meijde
Andy van der Meijde en zijn Melissa op hun huwelijksdag, enige jaren geleden. Foto: ANP / Levin den Boer

De vier zijn allemaal grote talenten. Is dat de lijn van de serie van tien?
„Nee, er komen ook wat oudere spelers en mensen die met voetbal te maken hebben aan bod. Ik vind het wel mooi om te laten zien hoe verschillend voetballers wonen. Mensen zijn benieuwd naar hoe een speler woont. In Nederland wordt gedacht dat als je hebt gevoetbald je nooit meer hoef te werken, maar er zijn er ook bij die gewoon in een rijtjeshuis wonen. Dat verschil is mooi om te zien.”

Zijn er voetballers die ‘nee’ tegen je zeggen als je ze vraagt?
„Zeker, tuurlijk. Omdat het onbekend is en ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Anderen willen hun thuissituatie privé houden. Misschien dat ze het na deze reeks wel willen, omdat ze zien dat het lekker luchtig is en dat ik een normaal gesprek voer. Onbekend is altijd eng, dus misschien draaien ze nu wel bij.”

‘Kluivert heeft het goed voor elkaar’

Als al die gasten vandaag het huis van Justin Kluivert zien, dan zou ik al niet meer meedoen…
„Hahaha, ja niet normaal man. Hij woont er in z’n eentje en heeft het goed voor elkaar. Dat wel, want qua voetbal moet dit nu echt eens zijn jaar worden. Dat vindt-ie zelf ook trouwens.”

De bekendgemaakte voetballers zijn heel jong. Weten ze wie jij bent of zoeken ze dat allemaal op?
„De meesten weten wel wie ik ben en wat ik gedaan heb tijdens mijn carrière. Toen ik speelde kwamen zij net kijken, maar door social media blijven momenten toch voorbijkomen. Alleen wist Justin niet dat ik die goal tegen zijn club AS Roma had gemaakt, hahaha.”

Dat doelpunt zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=zG9R7EgETsk&feature=emb_logo

Wat voor spellen speel je met die gasten?

„Denk aan een bal in de gootsteen proberen te schieten in zo min mogelijk trappen na een tocht door het hele huis. Dat is heel leuk om te doen, maar je krijgt ook gelijk emotie bij die jongens. Het blijven sporters en die willen altijd winnen. En ze vinden het leuk om te doen. Zelf wil ik ook altijd winnen als ik een spelletje doe. Heel raar, maar als ik verlies, ben ik teleurgesteld. Ik laat het niet merken, maar vind het echt klote, haha. Ook al kan ik iets helemaal niet, toch wil ik winnen. Zelfs dan vind ik het van mezelf zwak gedaan als ik verlies.”

Je begint de uitzending met een gedicht voor de voetballer. Hoorde ik het nou goed dat dat door je vrouw Melissa gemaakt is?
„Jazeker, gedichten schrijven kan mijn vrouw heel goed. Ze is heel romantisch enzo, echt leuk.”

‘Ik stofzuig, strijk en doe de was’

Je strijkt, maakt bedden op enzovoort en geeft de voetballers huishoudelijke tips. Dat had ik nou niet bepaald achter Andy van der Meijde gezocht.
„Dan denken meer mensen, maar ik ben echt heel schoon op mezelf en schoon op mijn huis. Ik stofzuig thuis, ik strijk en ik doe de was. Heel veel mensen weten dat niet, maar dat kan ik allemaal. Daarom ben ik benieuwd hoe die jongens ermee omgaan. En dan zie je dat ze eigenlijk niets hoeven te doen en dat ze alleen maar voetballen. Mooi om te zien, want dat had ik vroeger zelf ook.”

Floept er wel eens iets uit je mond waarvan je denkt: oh wat zeg ik nu toch weer?
„Oeh, dat had ik misschien niet moeten zeggen denk ik heel vaak. Maar daardoor zie je ook dat het echt is, ik ben wie ik ben. Daar kan ik weinig aan veranderen. Gewoon lekker normaal doen, dan doe je al gek genoeg. Zeker niet uit de hoogte doen en een beetje lol hebben in het leven.”

We gaan kijken, Andy!
„Doen man. De mensen hebben dit in deze tijd nodig. Even lekker lachen en bij voetballers achter de deur kijken. Ik ben benieuwd wat de mensen ervan vinden.”

Lees ook: Johnny de Mol over 10e Waar is De Mol? ‘Ik ben een beetje van Johan Derksen gaan houden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Andy van der Meijde: strijken met Ihattaren, bed opmaken met Kluivert
Sluiten