Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal coronabesmettingen stijgt voor het eerst boven de 4000

Voor eerst in 24 uur zijn er in ons land meer dan 4000 coronabesmettingen vastgesteld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de afgelopen 24 uur bij 4007 mensen het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Dat zijn er voor het eerst meer dan 4000. Gisteren telde het instituut 3972 nieuwe besmettingen. Dat getal is bijgesteld naar 3971. Over de afgelopen zeven dagen zijn ruim 24.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Hoofdstad nog koploper coronabesmettingen

In de gemeente Amsterdam nam het aantal besmettingen het meest toe, met 457. Daarna volgen Rotterdam en Den Haag met 267 en 256 positieve tests. Gisteren nam het aantal gevallen in Groningen en Tilburg snel toe. In beide gemeenten heeft die toename vandaag niet doorgezet. In Groningen werden 75 nieuwe gevallen bekend. Een etmaal eerder was de toename nog dubbel zo groot. In Tilburg werden vandaag 55 positieve tests gemeld, tegen 81 een dag eerder.

Afgelopen week plaatste het RIVM op social media een waarschuwing.

Het aantal bevestigde sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met vijf toe. Dat betekent niet dat deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Dit soort informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Zaterdag werden nog 21 dodelijke slachtoffers van de pandemie gemeld. Over de afgelopen zeven dagen zijn 80 sterfgevallen bekend die in verband worden gebracht met COVID-19. Waarschijnlijk ligt het werkelijke sterftecijfer hoger. Het is namelijk niet altijd bekend dat iemand is overleden aan het virus.

Of maatregelen helpen, blijkt einde week

Of de maandag aangekondigde coronamaatregelen helpen de stijgende besmettingscijfers tegen te gaan, is nog niet bekend. Dat kunnen testers op z’n vroegst aan het einde van de week merken. Doorgaans duurt het een dag of tien voor duidelijk wordt of maatregelen door Nederlanders ter harte zijn genomen en of ze streng genoeg waren om het virus in te dammen.

Lees ook: In Staphorst vandaag drie kerkdiensten voor 600 bezoekers

Lees ook: Twee op de drie Nederlanders vindt advies over mondkapje dragen terecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.