Manners.nl
Manners.nl Films & series 5 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

7 Netflix-documentaires die de Amerikaanse verkiezingen duiden

De Amerikaanse verkiezingen worden chaotischer dan ooit, maar wees gerust: ze zijn eigenlijk nooit normaal geweest. Check deze zeven documentaires op Netflix die extra duiding geven.

Op 3 november vinden de 59e presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten plaats. In 1789 werd George Washington als eerste president gekozen. Alleen witte mannen mochten stemmen. Pas veel later mochten ook vrouwen stemmen en sinds halverwege vorige eeuw hebben zwarte mensen volledig stemrecht, al wordt er van alles aan gedaan om het ze moeilijk te maken. Nu is er social media en totale chaos.

Interessante Netflix-documentaires rond de Amerikaanse verkiezingen

Hoe werkt het met die kiesmannen? Waarom speelt geld zo’n grote rol? Is het recht om te stemmen een recht of een voorrecht? Hoezo Donald Trump? Hoezo Hillary Clinton niet? Hoe zag het laatste jaar van Barack Obama eruit? Al deze vragen worden beantwoord in de onderstaande documentaires op Netflix.

1. Whose Votes Counts – Explained

Explained is een docu-serie van Netflix en Vox. Willekeurige onderwerpen worden op heldere wijze uitgelegd in mini-documentaires van 20 minuten. Voor de Amerikaanse verkiezingen is nu een speciale editie gemaakt, bestaande uit drie afleveringen. Waarom telt niet ieders stem even zwaar? Hoe kan het dat stemrecht nog steeds een strijd is? En hoe zit het met de schimmige wereld van campagne-donateurs? Na 60 minuten snap je dat niemand iets snapt van de verknipte democratie die de Verenigde Staten heet.

2. Trump: An American Dream

https://www.youtube.com/watch?v=F9h0bhi5_kc

Door naar Donald Trump. Hoe is het mogelijk dat deze man president is geworden? Is hij echt zo gek of juist heel slim? In de docu-serie Trump: An American Dream volg je het carrièrepad van de zittende president. Vriend en vijand komen aan het woord, het is aan de kijker om te oordelen. Lees ook deze 5 redenen om deze documentaire te kijken.

3. The Final Year (Barack Obama)

In The Final Year wordt Barack Obama gevolgd in het laatste jaar van zijn termijn als president van de Verenigde Staten. Je krijgt een kijkje achter de schermen, vooral binnen het team dat verantwoordelijk was voor het buitenlandbeleid. Is het contrast tussen een president en zijn opvolger ooit groter geweest? Op deze retorische vraag wordt indirect antwoord gegeven.

4. Get Me Roger Stone

In deze Netflix-documentaire volg je de ondergang en herrijzenis van Roger Stone. Deze controversiële politiek strateeg is al jarenlang een invloedrijk persoon binnen het team van Donald Trump. Eigenlijk moest hij de cel in, maar zijn straf is kwijtgescholden. Driemaal raden door wie.

5. Knock Down The House

Alexandria Ocasio-Cortez (30), het jongst gekozen congreslid ooit in de Verenigde Staten, wordt gezien als het wonderkind van progressief Amerika. Zij en drie andere vrouwen worden gevolgd in aanloop naar de Amerikaanse Congresverkiezingen in 2018. Kort geleden was ze nog serveerster, later werd ze gezien als toekomstig presidentskandidaat. Haar nieuwe kijk op donaties van de gewone man is revolutionair. Netflix betaalde 10 miljoen dollar om haar verhaal te vertellen. Het is een van de weinige Netflix-documentaires met een 100 procent score op Rotten Tomatoes.

6. Bobby Kennedy for President

Robert Francis (Bobby) Kennedy was invloedrijke broer van John F. Kennedy. De documentaire overhem bestaat uit historische beelden met commentaar over het Bobby-fenomeen in de jaren 60. Hij zette zich in voor burgerrechten, was tegen de oorlog in Vietnam en bestreed armoede. Na de moord op zijn broer ging hij volledig voor het presidentschap, maar een huurmoordenaar voorkwam deze missie. De nalatenschap van de man die als geen ander heeft bijgedragen aan de hervormingen van Amerika wordt in vier afleveringen geweldig in beeld gebracht.

7. Hillary (NPO Start)

Hillary staat in tegenstelling op de bovenstaande documentaires niet Netflix, maar de serie is gratis te kijken via NPO Start. Dit portret van Hillary Clinton laat zien hoe zij een van de meest bewonderde én verguisde vrouwen ter wereld werd. Haar hele carrière komt voorbij, inclusief de campagne in 2016, die uitliep op een pijnlijk verlies.

Lees ook: 5 films en series die in week 40 op Netflix verschenen: Bumperkleef en meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.