Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Ook bij melding corona-app werkt het ziekenhuispersoneel door

Als ziekenhuismedewerkers in aanraking zijn gekomen met een persoon besmet met het coronavirus, moeten zij toch blijven werken. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ). Die uitspraak staat lijnrecht tegenover het advies van het ministerie van volksgezondheid.

Reden voor dit besluit is dat het personeel niet gemist kan worden, schrijft Trouw. Via de corona-app kunnen medewerkers een melding krijgen als zij in privétijd in contact zijn geweest met een besmet persoon. Het advies van het ministerie bij dit soort meldingen is om na dit contact tien dagen in quarantaine te gaan.

Extra beschermingsmiddelen

De NVZ volgt een richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten. De vereniging van ziekenhuizen pleit voor het feit dat desbetreffende zorgmedewerkers extra beschermingsmiddelen krijgen. Indien nodig mag een medewerker zelfs blijven werken als eventueel een huisgenoot positief getest zou zijn op het virus.

En daarmee wijkt het beleid van ziekenhuizen af van de rest. Ondanks dat begrijp het ministerie van volksgezondheid de beslissing. „De zorg heeft de ruimte om op basis van professionele inschatting en ervaring van de zorgverlener in specifieke situaties beredeneerd af te wijken.”

Onnauwkeurig

De CoronaMelder-app is nu bijna twee weken overal in ons land te downloaden. Ruim drie miljoen mensen hebben de app op hun smartphone. Deze waarschuwt de gebruiker als die minstens vijftien minuten in de buurt is geweest van iemand die positief op corona is getest. Als deze persoon ook de app gebruikt. Daarna geeft de CoronaMelder advies over quarantainetijd. Er zijn diverse klachten over de onnauwkeurigheid van de app. Dit zou ertoe leiden dat mensen onnodig in quarantaine gaan.

Lees ook: ‘Hallo buurman’: Corona maakt ons een stuk socialer in de buurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.