Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Niet vergeten! Dit weekend gaat de klok weer een uurtje terug

Het wordt kouder en sneller donker en dat betekent… wintertijd! In de nacht van 24 op 25 oktober zetten we de klok één uur achteruit. Maar hoe lang blijven we dit nog doen?

Officieel gaat zaterdagnacht vanaf 03.00 uur officieel de klok terug naar 02.00 uur. En dat betekent dus een uurtje langer slapen. Dat voor vijf maanden totdat we weer overgaan op de zomerse periode. Het voornaamste doel van het terugdraaien van de klok is energiebesparing: je kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme.

Afschaffen

De wintertijd blijft een beetje een gek ding. Op verzoek van de Europese Commissie besloot het Europees Parlement in maart vorig jaar om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien.

Premier Rutte liet al in 2018 weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) was erg blij met de beslissing. „Dit is winst voor de gezondheid van de inwoners van de EU. Wetenschappers hebben aangetoond dat ons bioritme van slag raakt van het klok verzetten. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen maar dat resultaat is niet aangetoond.”

Ezelsbruggetje

Het verzetten van de klok begon in Nederland in 1977. In bijna zeventig landen wordt de klok twee keer per jaar verzet. Nog een klein ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat de tijd vooruit. En in het najaar, als het weer achteruit gaat, gaat ook de tijd achteruit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.