Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

App CoronaMelder is er zaterdag voor iedereen

De app CoronaMelder wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.

De wet over de app werd vandaag aangenomen in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde er begin september al mee in. Het gebruik van de app is niet verplicht, maar vrijwillig.

CoronaMelder getest in regio’s

De app werd de afgelopen tijd in vijf regio’s in Nederland getest, vanaf zaterdag kan iedereen er gebruik van maken. De app vertelt de gebruiker wanneer deze in de buurt is geweest van een besmet persoon. De Jonge vindt het „mooi dat het gebruik van de CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd”.

In een aantal andere landen wordt al langer gebruik gemaakt van een soortgelijke app. „We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken”, zegt De Jonge. „De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

Een foto van minister Hugo de Jonge, vandaag in de Eerste Kamer om te praten over de CoronaMelder
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verscheen vandaag in de Eerste Kamer. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Negentien stemmen tegen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Negentien senatoren stemden tegen. De app waarschuwt mensen die in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is.

Eerder vanmorgen gaf al ruim twee derde van de senaat aan positief te zijn over het wetsvoorstel. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waren ook GroenLinks, PvdA, SP en SGP voorstander. Maar toen moest zorgminister Hugo de Jonge nog wel op een aantal vragen antwoord geven.

Kritiek op CoronaMelder

Uit de Tweede Kamer kwam in september eerst veel kritiek, over onder meer de testcapaciteit die door de app verder onder druk zou komen te staan, de afspraken met tech-giganten Google en Apple en de eerste ontwikkelfase van de app. Dat laatste punt noemde D66-lid Verhoeven „chaotisch, onstuimig en gehaast”.

Hugo de Jonge zegde toe dat hij de app „doorlopend zal evalueren” en daar maandelijks de Kamer van op de hoogte zal stellen. Zo nodig past de minister de app aan of trekt hij deze desnoods weer in als de evaluaties daar aanleiding toe geven.

Meer informatie over de app CoronaMelder vind je hier.

Lees ook: Kabinet: Misbruik van de corona-app wordt bestraft met 8.000 euro boete of celstraf

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.