Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Toenemende agressie en bedreigingen tegen medewerkers in de zorg

Zorgorganisaties slaan alarm over toenemende agressie en bedreigingen tegen medewerkers in de zorg.

Uit een peiling onder 1200 leden van beroepsvereniging NU’91 blijkt dat ruim de helft van de zorgmedewerkers in ziekenhuizen de afgelopen maanden te maken kreeg met scheldpartijen en dreigementen. Zes op de tien zorgmedewerkers hebben de afgelopen maanden meer agressie en intimidatie op de werkvloer ervaren. Bijna een kwart ondervond zelfs fysiek geweld, zoals slaan, bijten of schoppen.

Meer incidenten door corona

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bevestigt het probleem. Woordvoerder Wouter van der Horst merkt dat het aantal incidenten sinds corona is toegenomen. „Het lontje van mensen wordt steeds korter. Dat kan heel extreme vormen aannemen.”

NU’91 ziet ook dat mensen in de coronaperiode nieuwe manieren verzinnen om te schofferen. „Het opzettelijk in iemands gezicht hoesten of met speeksel richting iemand praten”, schetst woordvoerder Michel van Erp. „Tegen mensen die dagelijks met passie voor die patiënten staan. Soms met te weinig beschermende kleding.”

Lees ook: GGD-medewerkers mikpunt van agressie en intimidatie

Het ledenblad van NU’91 schrijft over de peiling. Daarin staat ook dat de opgelopen wachtlijsten zorgen voor grote ergernis bij patiënten: 45 procent reageert geïrriteerd. Bij het aanspreken op het naleven van de coronamaatregelen reageert 58 procent boos. Van de mensen die worden aangesproken, luistert 29 procent niet en een enkeling dreigt een klacht in te dienen of toont provocerend gedrag.

Meer drukte in de zorg

Het nieuws over agressie en bedreigingen komt naar buiten nu de zorgverleners zich opmaken voor de zogeheten tweede golf. Het aantal patiënten dat op intensivecareafdelingen ligt, was gisteren gestegen naar 106, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal zijn er dus 501 coronapatiënten opgenomen, 26 meer dan de vorige dag. In totaal worden 739 ic-bedden bezet gehouden, 3 meer dan de dag ervoor. Het aantal coronabesmettingen steeg gisteren met ruim 2500.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: „Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt ondertussen in alle regio’s van het land. Het LCPS spreidt patiënten om de drukte in de ziekenhuizen zoveel mogelijk evenredig te verdelen.”

Lees ook: Burgemeester Tilburg staat nog achter plein vol supporters Willem II

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.