Metro
Metro Binnenland 7 okt 2020 / 17:46 uur

Nog meer ziekenhuizen stellen operaties uit, veel patiënten onzeker over zorg

Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen hebben de ziekenhuizen in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid vandaag ook besloten tot het uitstellen van operaties die niet dringend zijn.

Dat moet de gewone zorg zo veel mogelijk toegankelijk houden. Het besluit geldt onder meer voor het Erasmus MC in Rotterdam, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Elk ziekenhuis in de regio kijkt zelf hoe de zogenoemde afschaling het beste geregeld kan worden.

Lees hier hoeveel nieuwe besmettingen er weer zijn bijgekomen (een nieuw dagrecord)

Reguliere zorg

Ziekenhuizen in Zeeland vallen onder hetzelfde overlegorgaan voor Zuidwest-Nederland, maar schalen de zorg vooralsnog niet af. De ziekenhuizen nemen de laatste tijd zo veel coronapatiënten op, dat het volgens de zorgregio „niet lukt om de reguliere zorg in de volle omvang door te laten gaan”, zelfs wanneer patiënten naar andere delen van het land worden overgebracht. Eerder besloten ziekenhuizen in onder meer Noord-Holland en Flevoland om afspraken uit te stellen vanwege de tweede coronagolf.

Lees hier over een vrouw die per ongeluk werd doodgeschoten tijdens het maken van een TikTok-filmpje

De zorg die nu wordt uitgesteld, is bedoeld om genoeg bedden en personeel over te houden voor de zorg aan corona-patiënten. „Het is medisch verantwoord om te doen’’, zegt Nicole Daemen, woordvoerder van het Brabantse Elkerliek, tegen het Eindhovens Dagblad. Uitstel zal niet direct leiden tot gezondheidsschade bij de patiënten. „Het gaat om operaties met relatief lang verblijf na de operatie. Denk bijvoorbeeld aan buikwandchirurgie.”

Door behandelingen uit te stellen, willen ziekenhuizen ruimte creëren voor coronapatiënten, die relatief veel capaciteit verbruiken. Onder meer omdat ze geïsoleerd en met inzet van beschermingsmiddelen moeten worden verpleegd. „Op het moment dat er meer covid-patiënten binnenkomen, moet je ergens ruimte vrijmaken.”

Onzeker over zorg

Intussen groeit de onzekerheid onder patiënten. Bijna een kwart van de patiënten met een chronische ziekte weet niet zeker of ze de komende maanden de juiste zorg kunnen krijgen. 17 procent denkt helemaal niet geholpen te kunnen worden. Dat meldt de Patiëntenfederatie op basis van onderzoek onder ruim 5000 mensen met een chronische ziekte.

20 procent van de patiënten denkt niet bij alle zorgverleners terecht te kunnen. Het grootste deel van de ondervraagde patiënten, 40 procent, geeft aan wel vertrouwen te hebben in het krijgen van de juiste zorg.

Meerdere ziekenhuizen moesten afgelopen dagen hun reguliere zorg afschalen vanwege het oplopende aantal coronapatiënten. Het gaat om niet-acute zorg, zoals knie- of heupoperaties, of controles. Om de druk op ziekenhuizen te verlichten worden coronapatiënten zoveel mogelijk verspreid over verschillende regio’s in het land. Dinsdag meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat die spreiding moeizaam verloopt, waardoor de reguliere zorg mogelijk nog verder in de knel komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog meer ziekenhuizen stellen operaties uit, veel patiënten onzeker over zorg
Sluiten