Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 30 okt 2020 / 14:57 uur

Flinke toename aantal besmettingen, maar ‘beeld is hoopvol’

Voor het eerst zijn er meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld in 24 uur tijd. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kwamen er 11.141 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens het RIVM komt die plotselinge heftige toename door de storing van woensdag. Toen kwamen er met 8115 tests een stuk minder positieve meldingen binnen dan de dagen ervoor. Op donderdag werden er 10.276 nieuwe gevallen gemeld. De andere dagen deze week lagen de cijfers ook boven de 10.000 besmettingen.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg de afgelopen 24 uur met 84. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Dat wil overigens niet zeggen dat al die mensen gisteren zijn overleden: zulke informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

Meer positieve tests, maar wel hoopvol

Het Rijksinstituut zegt dat de positieve tests van woensdag in de afgelopen etmaal alsnog zijn geregistreerd. Daarnaast wordt er meer getest: de GGD’en voeren meer testen uit, die bovendien sneller worden verwerkt. Daardoor komen meer coronabesmettingen aan het licht, aldus het Rijksinstituut.

Ondanks die hoge cijfers is het algemene beeld „hoopvol”. Het aantal positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen langzaamaan tot stilstand komt.

Trend doorzetten

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen is voor de derde dag op rij zo goed als gelijk gebleven. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan dat weleens een van de eerste effecten van de coronamaatregelen zijn. Twee weken geleden sloot onder meer de horeca de deuren en gingen we weer in een gedeeltelijke lockdown. „De komende dagen moeten aantonen dat deze trend doorzet”, voegt Kuipers er aan toe.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1818 mensen met corona. Dat zijn er 13 minder dan op donderdag en woensdag. Op dinsdag lagen 1829 coronapatiënten in de klinieken. In de dagen ervoor kwamen er juist tientallen patiënten per dag bij. Op de intensive cares liggen vrijdag 567 coronapatiënten. Dat zijn er 14 meer dan op donderdag. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten dus met 1 naar 2385.

Zorginfarct

Ondertussen wordt er vanuit de zorg geroepen om strengere maatregelen. Vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat nodig, blijkt uit een peiling van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN).

Volgens Gerton Heyve, voorzitter van V&VN, gaat Nederland recht op een zorginfarct af. „Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd.”

Lees ook: Door corona meer studenten dan ooit ingeschreven bij universiteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flinke toename aantal besmettingen, maar ‘beeld is hoopvol’
Sluiten