Metro
Metro Binnenland 30 okt 2020 / 09:00 uur

Door corona meer studenten dan ooit ingeschreven bij universiteit

Geen gapyear, meer geslaagden en ‘de zachte knip’: dit jaar staan meer studenten dan ooit ingeschreven bij een universiteit.

Een recordaantal van 328.000 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2020-2021. De forse toename komt volgens de VSNU onder meer door de coronacrisis.

Verdubbeling aantal studenten

Het aantal studenten stijgt al jaren fors: in 2000 waren er nog 165.000 studenten, twintig jaar later is dat aantal bijna verdubbeld. Dit keer komt die groei deels doordat de centrale examens vanwege de coronacrisis niet doorgingen. Daardoor zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan het jaar ervoor. Ook nemen vermoedelijk minder geslaagde vwo’ers een tussenjaar door de coronacrisis, zegt de vereniging.

Het hogere aantal studenten is verder te verklaren door de zogeheten zachte knip. Vóór corona mocht een hbo’er met een kleine achterstand in studiepunten het daaropvolgende jaar niet met een universitaire opleiding starten, de harde knip. Door de ‘zachte knip’ die is afgesproken voor dit studiejaar, stromen meer mensen door van mbo naar hbo, van hbo naar wetenschappelijk onderwijs en van bachelor naar master.

Lees ook: ‘Alle volwassenen die niets met lesgeven hebben te maken, moeten de school uit’

Meer studenten

Verder hebben eerstejaarsstudenten die door de coronacrisis onvoldoende studiepunten haalden, meer tijd gekregen om die toch te halen door aanpassingen rondom het bindend studieadvies. Normaal valt 7 procent van de studenten uit in het eerste jaar, nu is dat 5,4 procent, meldt de VSNU. Aan de andere kant haalden afgelopen studiejaar relatief minder studenten hun diploma dan verwacht, door vertraging als gevolg van maatregelen om het virus te beteugelen. Meer studenten hebben zich daardoor opnieuw ingeschreven voor het afronden van hun laatste vakken.

Uitval?

„Het komende jaar moet blijken wat de gevolgen zijn van het uitstellen van het bindend studieadvies”, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. „Het is goed mogelijk dat volgend jaar de uitval stijgt doordat studenten alsnog vastlopen in hun studie.”

Ook speelt mee dat minder studenten dan verwacht hun diploma hebben kunnen halen, bijvoorbeeld omdat bepaalde vakken niet konden worden afgerond. Die studenten hebben zich opnieuw ingeschreven om dat alsnog te doen.

Opvallend is verder dat de instroom van internationale studenten licht is gestegen ten opzichte van vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Ondanks de reisbeperkingen nam het aantal studenten uit de EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland toe met tussen de 10 en 12 procent ten opzichte van het vorige collegejaar. Daar staat wel een daling van studenten uit andere landen tegenover.

Investeringen onderwijs

„De groeispurt vergroot de druk op de universiteiten en hun medewerkers”, zegt Duisenberg ook. „Dit sterkt ons in het pleidooi voor structurele investeringen in het wetenschappelijk onderwijs.”

Lees ook: Bye bye bindend studieadvies: ‘Eindelijk afgerekend met deze perverse prikkel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Door corona meer studenten dan ooit ingeschreven bij universiteit
Sluiten