Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 28 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal nieuwe coronagevallen flink lager, maar dat komt alweer door een storing

Het voelt een beetje als een dooie coronamus. Het aantal besmettingen is gedaald, volgens de cijfers. Maar die cijfers zijn incompleet door een storing. Alweer.

Tussen dinsdagochtend en vanochtend tien uur zijn ‘slechts’ 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dat is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 10.000 besmettingen meldde.

Maar voordat je een flesje bubbels popt op dit toch wel positieve coronanieuwtje: het lage cijfer komt weer door een technische storing waar het instituut vandaag mee kampte. De gegevens zijn niet compleet en daarom geeft het cijfer „een vertekend beeld”, laat een woordvoerder weten. Hoeveel meldingen niet zijn verwerkt, is niet bekend.

Storing RIVM

Vanwege het mankement kwamen de cijfers vandaag twee uur later dan gebruikelijk naar buiten. Afgelopen zaterdag was er ook een storing bij de coronagegevens. Toen meldde het RIVM 8660 geregistreerde positieve tests, tegen bijna 10.000 de dag ervoor en meer dan 10.000 de dagen erna.

Lees ook: Giel Beelen versliep zich wéér en heeft nu twee wekkers gekocht

Rotterdam had in de afgelopen 24 uur de meeste positieve tests. In de Maasstad kwamen 558 nieuwe gevallen aan het licht, vergelijkbaar met de dag ervoor. Het aantal meldingen in Amsterdam daalde van 688 op dinsdag naar 338 vandaag. In Den Haag kwamen er vandaag 289 bevestigde besmettingen bij, tegen 413 op dinsdag. Of dat verschil door de storing komt, is niet bekend.

Lees ook: Wilders is woest

Daling

Ook in andere regio’s daalde het aantal besmettingen aanzienlijk, mogelijk als gevolg van de storing. Zo daalde het aantal meldingen in de provincie Utrecht van 833 op dinsdag naar 577 vandaag. In Hollands Midden (Leiden, Gouda en omstreken) kwamen er 320 gevallen bij, terwijl dit er dinsdag nog 788 waren. Twente zag het aantal meldingen dalen van 498 naar 225.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 67.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn net iets meer dan 320.000 mensen in Nederland positief getest.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Daaronder zijn negen mensen in Amsterdam Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren zeventig sterfgevallen gemeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal nieuwe coronagevallen flink lager, maar dat komt alweer door een storing
Sluiten