Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Binnenkort waarschijnlijk meer dan 300.000 besmettingen in ons land

We zijn in Nederland al bijna acht maanden bezig met het coronavirus. Eind februari werd namelijk de eerste besmetting vastgesteld. Nu, aankomende week, zullen we waarschijnlijk de 300.000 besmettingen bereiken. Gisteren stond de teller op ruim 291.000 bevestigde besmettingen, en het afgelopen weekend werd vrijwel elke dag een besmettingscijfer van tussen de 8000 en 10.000 gemeld.

De eerste positieve test was op 27 februari. Een man uit het Brabantse Loon op Zand was opgenomen in een ziekenhuis in het naburige Tilburg. In maart en april bewoog de eerste golf zich over Nederland. Sinds begin september stijgt het aantal coronagevallen opnieuw, en veel sneller dan voorheen.

Iets meer dan een maand geleden, op 23 september, werd het 100.000e coronageval gemeld. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen boven de 200.000 uit. Minder dan twee weken verder staan we op de drempel van de 300.000.

Werkelijke aantal hoger

Alhoewel het aantal geregistreerde besmettingen aankomende week boven de 300.000 stijgt, licht het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger. Dat komt omdat niet iedereen werd getest tijdens de eerste golf. Veel mensen zijn genezen of overleden zonder dat ooit is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hadden. Tijdens de huidige golf kampten de GGD’s met drukte, daarom lukte het niet iedereen om een test te doen. Ook bij de laboratoria, die de teststaafjes verwerken en vaststellen of iemand corona heeft, was het erg druk.

Amsterdam heeft verreweg de meeste coronabesmettingen. Sinds het begin van de uitbraak is het virus aangetroffen bij meer dan 27.000 inwoners van de hoofdstad. Rotterdam telt meer dan 20.000 gevallen, in Den Haag is het coronavirus vastgesteld bij bijna 15.000 inwoners en de gemeente Utrecht heeft net geen 9000 gevallen. Daarna volgen Tilburg, Eindhoven, Almere, Nijmegen, Breda, Groningen en Zaanstad met elk meer dan 3000 positief geteste mensen.

Inmiddels zijn er al 62 gemeenten met meer dan duizend coronagevallen. Op 1 september, aan de voet van de tweede golf, waren dat er zes.

Storing GGD

Inmiddels zitten we midden in de tweede golf, de besmettingen stijgen dus weer hard. Vrijdag werd voor het eerst een dagrecord van ruim 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, maar dat aantal werd later bijgesteld naar 9996. Op zaterdag meldde het RIVM toen opeens een forse daling (8669 nieuwe besmettingen), maar dat was te wijten aan een storing bij de GGD. Het werkelijke aantal besmettingen lag dus hoger.

Gisteren kwamen 10.221 positieve coronatesten aan het licht, maar een deel van die testen hoorden eigenlijk bij zaterdag. Volgens  een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid was het betrouwbaarder om het gemiddelde van zaterdag en zondag aan te houden. Dan kom je uit op ongeveer 9400 besmettingen per dag. Dat zou alsnog een lichte daling zijn ten opzichte van vrijdag.

Als dit tempo aanhoudt, bereiken we vandaag of morgen de 300.000 gevallen. De komende dagen zijn cruciaal, het kabinet gaat nu namelijk kijken of de gedeeltelijke lockdown effect heeft gehad. Blijven de besmettingscijfers stijgen, liggen ‘alle scenario’s’ op tafel’, zei premier Rutte. Inclusief een volledige lockdown.

Coronaspoedwet

Om de huidige coronamaatregelen een juridische basis te geven, stem de Eerste Kamer morgen over de zogeheten coronaspoedwet. De Tweede Kamer stemde daar al mee in, begin oktober. Verwacht wordt dat de wet ook in de Eerste Kamer een meerderheid zal hebben.

Als dat gebeurt, is er voor nieuwe coronamaatregelen geen toestemming meer nodig van de Eerste Kamer. De wet vervangt dan de noodverordeningen waarin de coronamaatregelen zijn vastgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees ook: MBO Raad: ‘Het mbo-onderwijs zakt door het ijs’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Binnenkort waarschijnlijk meer dan 300.000 besmettingen in ons land
Sluiten