Metro
Metro Binnenland 23 okt 2020 / 19:06 uur

Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Als het aantal besmettingen eind volgende week nog steeds oplopen, legt het kabinet „alle scenario’s op tafel”. Dat zeggen zowel premier Mark Rutte als coronaminister Hugo de Jonge vandaag na de ministerraad. Vandaag was de eerste dag dat er in ons land binnen 24 uur meer dan 10.000 besmettingen aan het licht kwamen. Gisteren werden er 9281 nieuwe besmettingen gemeld.

Er zou zelfs een avondklok mogelijk zijn, zegt de premier desgevraagd. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, „begint het in zijn effect te lijken” op een avondklok. Uit gegevens van bijvoorbeeld parkeermeters blijkt ook dat er ’s avonds minder mensen op straat zijn of zich rond bewegen.

‘Zwaar, maar nodig’

„Zeker voor getroffen ondernemers is dit enorm zwaar, maar het is wel nodig”, zegt Rutte. Dat geldt mogelijk ook voor aanvullende maatregelen. Eind volgende week gaat de premier kijken of de nieuwste maatregelen, die van 14 oktober gelden, effect hebben gehad. Toen heeft het kabinet „een van de zwaarste pakketten in Europa” getroffen. Een aantal andere landen hebben inmiddels ook strengere maatregelen ingevoerd.

Het sluiten van scholen en verpleeghuizen ligt in ieder geval niet „bovenop de stapel”. Het Red Team, een organisatie van wetenschappers en andere experts, pleitte wel voor het sluiten van de scholen en een strenge lockdown. Het kabinet hoopt echter met eventuele nieuwe maatregelen juist de maatschappelijke impact te beperken. „Scholen sluiten heeft vergaande gevolgen voor de kinderen en hun opleiding en het functioneren van de samenleving”, zegt Rutte.

Het sluiten van verpleeghuizen was in het voorjaar „echt noodzakelijk”, maar de aanpak is nu veel preciezer, waardoor het kabinet nu hoopt te voorkomen dat de verpleeghuizen weer dicht moeten.

Tegemoetkoming horeca

Om de horeca, die vier weken hun deuren moeten sluiten, tegemoet te komen, werkt het kabinet aan een eenmalige uitkering. De gesprekken hierover zijn nog wel gaande, de precieze invulling is niet duidelijk. Maar de NOS berichtte vandaag al over een bedrag van 2500 euro. Volgens ingewijden is dat meer een gemiddelde. Maandag wordt de uitbreiding van het economische steunpakket gepresenteerd.

Hoe hoog het bedrag is dat een bedrijf krijgt, wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet. Ook bedrijven buiten de horecabranche kunnen mogelijk aanspraak maken op het steunpakket. Welke bedrijven daarvoor in aanmerking komen, is gebaseerd op zogenoemde ‘SBI-codes’, die aangeven in welke sector de hoofdactiviteit van het bedrijf valt. Voor de hand ligt dat het aantal SBI-codes dat onder de TVL komt te vallen, wordt uitgebreid.

Lees ook: Oud Deens ‘Fliep Flap-liedje’ gaat viraal dankzij Dumpert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen
Sluiten