Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

RIVM meldt forse daling, maar cijfers zijn incompleet door storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vandaag 8669 nieuwe besmettingen, maar die cijfers zijn incompleet. De GGD kampte namelijk met een ict-probleem, waardoor een deel van van de gegevens over het aantal nieuwe besmettingen ontbrak, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De bekendgemaakte cijfers geven dus een vertekend beeld van de werkelijke situatie.

Het probleem is inmiddels verholpen, maar het is nog onduidelijk hoeveel meldingen missen in de dagcijfers van vandaag. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de ontbrekende cijfers worden verwerkt in de cijfers die morgen naar buiten komen. Dan zal het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen hoogstwaarschijnlijk dus een stuk hoger zijn. „Het gemiddelde van de cijfers van vandaag en morgen geeft straks een getrouwer beeld”, meldt het ministerie.

In de meldingen die al wel zijn verwerkt, staan 55 sterfgevallen van mensen die besmet waren met het virus.

Gisteren meldde het RIVM 10.007 nieuwe besmettingen, maar dat aantal is iets gecorrigeerd en komt nu uit op 9996. De grens van 10.000 gerapporteerde positieve testen op één dag is dus nog niet gepasseerd.

Stijging ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn er de afgelopen 24 uur meer patiënten bijgekomen. Het gaat om 42 mensen met een coronabesmetting. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2115, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 501 op de intensive care, 29 meer dan vrijdag. In totaal liggen er nu 932 mensen op de ic, inclusief 431 patiënten die geen corona hebben.

In de afgelopen 24 uur zijn er 40 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In zeven gevallen ging het om ic-patiënten, van wie twee naar Duitsland zijn overgebracht.

Het hoogtepunt van de eerste coronagolf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. Die aantallen zijn hoger dan nu, maar in die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk willen laten doorgaan.

Lees ook: Bezoekers illegaal feest keren zich tegen politie, agenten gewond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM meldt forse daling, maar cijfers zijn incompleet door storing
Sluiten