Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen gemeld in 24 uur

Het aantal coronabesmettingen blijft maar stijgen. Vandaag is zelfs de eerste dag ooit in ons land dat er meer dan 10.000 besmettingen in 24 uur zijn gemeld. Het gaat om 10.007 nieuwe besmettingen tussen gisterochtend en vanochtend. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Gisteren kwamen er 9281 nieuwe besmettingen aan het licht. Het waren er aanvankelijk 9283, maar dat aantal is bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 60.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 270.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo doorzet, bereiken we over een paar dagen 300.000 totale besmettingen.

Het aantal sterfgevallen steeg met 47. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 46 sterfgevallen gemeld.

Meeste gevallen in Rotterdam-Rijnmond

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had de meeste nieuwe gevallen. In de regio zijn 1051 mensen positief getest, onder wie 558 inwoners van Rotterdam zelf. In de provincie Utrecht kwamen 928 gevallen aan het licht. 894 inwoners van Amsterdam-Amstelland bleken het virus te hebben opgelopen, onder wie 743 Amsterdammers. In Twente werden 740 mensen positief getest en in Haaglanden 728.

Op Schiermonnikoog is een tweede besmetting vastgesteld. Het Waddeneiland was tot voor kort de laatste nog coronavrije gemeente van Nederland.

Bijna 2100 patiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen wordt het ook steeds drukker, daar liggen nu 2073 coronapatiënten. Dat is zeventig meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn de afgelopen 24 uur 248 mensen opgenomen, 187 mensen verlieten het ziekenhuis.

Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 61 naar 1601.

Op de intensivecareafdelingen liggen nu 472 mensen met een coronabesmetting. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 43 patiënten bij, 34 mensen verlieten de ic. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 34 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

Lees ook: Hoe vernietig je virusdeeltjes op een mondkapje? Wat dacht je van een magnetron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen gemeld in 24 uur
Sluiten