Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 okt 2020

Advocaat Roethof van Jos B. vraagt vrijspraak: ‘Hier zit niet de dader’

De advocaat van Jos B. heeft vandaag vrijspraak voor zijn cliënt in de zaak Nicky Verstappen gevraagd.

Jos B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Zijn advocaat, Gerald Roethof,  heeft vandaag in de rechtbank van Maastricht zijn waardering voor de familie van de jongen uitgesproken. „Ik heb respect voor de manier waarop zij dit proces doorlopen. Heel Nederland wil dat de dader berecht wordt.” Maar, voegde hij toe aan het begin van zijn pleidooi: „Hier zit niet de dader.”

Tegen de 57-jarige B. is afgelopen week een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie „kan het niet anders” dan dat B. de dader is.

‘Bij twijfel moet vrijspraak volgen’

Veel rechtstreeks bewijs is er echter niet, behalve DNA van B. op de kleding van Nicky. „Als er twijfel is, moet vrijspraak volgen”, aldus Roethof. Hij benadrukte dat er nooit een doodsoorzaak is vastgesteld. Ook zijn deskundigen het niet met elkaar eens of er daadwerkelijk seksueel misbruik heeft plaatsgevonden.

De familie van Nicky en woordvoerder Peter R. de Vries bij de zaak tegen Jos B.
Berthie en Peter Verstappen en hun woordvoerder Peter R. de Vries komen aan bij de rechtbank. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

De 11-jarige Nicky verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden. B. heeft – na lang te hebben gezwegen – toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide, maar de jongen was volgens B. toen al overleden. B. zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. In de jaren tachtig had hij kinderen betast, maar daarvoor is hij niet veroordeeld.

Jos B. bleeft zwijgen

Roethof ging tijdens zijn pleidooi in op het zwijgen van zijn cliënt, B. doet dat mede op aanraden van zijn advocaat. „Cliënt is geen makkelijke prater, hij kan zich moeilijk uiten. Ik heb nu al meerdere keren gemerkt dat áls hij dan iets zegt, het direct uit zijn context wordt getrokken.” Roethof wees er ook nadrukkelijk op dat zwijgen een recht is. „Dat mag nooit tegen iemand gebruikt worden.”

B. wordt ook verdacht van het bezit van kinderporno. Dat feit heeft hij eerder al eens toegegeven.

Vrijdag mogen het OM en de verdediging nog eens op elkaars standpunten reageren en Jos B. krijgt de kans om als laatste nog iets te zeggen over de zaak. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Lees ook: Verklaringen Jos B. over Nicky Verstappen plotseling tegenstrijdig

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat Roethof van Jos B. vraagt vrijspraak: ‘Hier zit niet de dader’
Sluiten