Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 12 okt 2020 / 17:46 uur

Ontkennen van de Holocaust absoluut een taboe op Facebook

Facebook gaat berichten verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend. Ook het zaaien van twijfel over de massamoord door de nazi’s op joden wordt niet getolereerd.

Het Amerikaanse socialmediaplatform meldt in een blog dat het wel enige tijd gaat vergen voordat de handhaving van het verbod op orde is. Zo moeten medewerkers die berichten controleren op zogenoemde haatspraak worden getraind.

Zoekers Holocaust worden doorverwezen

Na een jaar van overleg met deskundigen besloot het platform onlangs al antisemitische stereotypen, bijvoorbeeld over de vermeende wereldmacht van joden, tot taboe te verklaren. Later dit jaar wordt iedereen die op Facebook zoekt naar de Holocaust of de ontkenning ervan doorverwezen naar geloofwaardige websites.

Een foto van premier Rutte bij een herdenking van de Holocaust
Premier Mark Rutte legde in januar een krans bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Foto: ANP / Evert Elzinga

De beslissing om ook verkeerde informatie over de Holocaust te verbieden, komt mede voort uit de stijging wereldwijd van antisemitisme, aldus Facebook. Daarbij speelt mee dat het gebrek aan kennis over de Holocaust vooral onder jongeren „alarmerende proporties” aanneemt. Zo zei bijna een kwart van de Amerikanen tussen de 18 en 40 jaar in een recent onderzoek te geloven dat de Holocaust een mythe is, dat de volkerenmoord wordt overdreven of dat ze er niet zeker over zijn.

Een foto van Mark Zuckerberg van Facebook.
Mark Zuckerberg van Facebook. Foto: AFP / Kenzo Tribouillard

Berichten Holocaust werden in Nederland al verwijderd

Facebook-baas Mark Zuckerberg zegt lang te hebben nagedacht over de spanning tussen vrije meningsuiting en de schade die het ontkennen of bagatelliseren van de „horror” van de Holocaust berokkent. Hij is mede tot het verbod gekomen door de toename van het antisemitische geweld. Volgens hem is nu een goed evenwicht gevonden. Het World Jewish Congress is blij met de stap.

In Nederland, maar ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk, is het ontkennen van de Holocaust illegaal. Facebook verwijderde berichten daarover al op grond van de wetgeving in deze landen. Berichten waarin de Holocaust wordt geprezen, verdedigd of gerechtvaardigd werden ook al offline gehaald. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor content waarin Holocaustslachtoffers worden bespot. Oproepen tot geweld zijn sowieso verboden.

250 organisaties in de ban gedaan

De nazi’s vermoordden in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw ongeveer 6 miljoen mensen in vernietigingskampen en gaskamers. Een groot deel van hen was joods.

Facebook heeft al meer dan 250 organisaties die racistische boodschappen online hebben gezet in de ban gedaan. Alleen al in het tweede kwartaal werden 22,5 miljoen haatberichten offline gehaald.

Lees ook: Onderzoek: fout op fout overheden in ‘corona-skidorp’ Ischgl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ontkennen van de Holocaust absoluut een taboe op Facebook
Sluiten