Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

OM eist 15 jaar tegen Jos B. om moord Nicky Verstappen

Tegen Jos B., de man die wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen, is vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

In de eis is ook meegenomen dat B. in het bezit was van kinderporno. Aan de rechtbank is door de officier van justitie gevraagd of de straf van B. naar achttien jaar cel kan als er geen tbs wordt opgelegd.

Nicky Verstappen verdween tijdens kamp

De 11-jarige Limburgse jongen verdween in 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide. Een dag later werd het lichaam van Nicky een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot de 57-jarige B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek.

Eerder vandaag kwam de rechtbank tot de conclusie dat het niet anders kan dan dat Nicky Verstappen door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat hield het OM vandaag voor aan de rechtbank in Maastricht. Het OM wees naar Jos B. als dader van dit levensdelict.

Natuurlijke doodsoorzaak uitgesloten

Een doodsoorzaak is nooit vastgesteld bij de 11-jarige Nicky die in 1998 overleed. Maar volgens het OM kan een natuurlijke doodsoorzaak worden uitgesloten. „Jongetjes van 11 jaar gaan niet zomaar dood, tenzij ze ziek zijn. En ziek was Nicky niet”, aldus de officier van justitie.

Ook zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen voor een hartritmestoornis gevonden, noch bij Nicky noch bij zijn ouders. Dan blijven volgens het OM nog vier mogelijkheden over: zelfdoding, euthanasie, een ongeval of een misdrijf. De eerste drie mogelijkheden sluit het OM uit. Blijft over een misdrijf.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen wil verdachte recht in de ogen kijken

Geen sporen

Het OM ziet daarvoor de nodige aanwijzingen onder meer in het sporenonderzoek. Justitie concludeert dat Nicky door smoren, verwurgen of door asfyxie (verstikking) om het leven is gekomen. Deze doodsoorzaken hoeven geen sporen achter te laten, aldus het OM.

En dan zijn er nog de DNA-sporen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky van een hem onbekende man, Jos B. „Een man met een zedenverleden”, aldus de officier van justitie.

‘Tijdverlies’

In een eerste reactie zei advocaat Gerald Roethof van B. tijdens de lunchpauze dat hij het requisitoir vanochtend „tijdverlies” en een „hoorcollege” vindt. „Is dit alles wat ik na 22 jaar onderzoek voorgeschoteld krijg?”, schamperde Roethof. „Wat hier ligt is onvoldoende om een bewezenverklaring uit te spreken. Het OM roept heel veel en onderbouwt heel weinig.”

Lees ook: OM komt vandaag met strafeis tegen Jos B.: ‘Onomstotelijk bewijs dat B. de dader is’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM eist 15 jaar tegen Jos B. om moord Nicky Verstappen
Sluiten