Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: fout op fout overheden in ‘corona-skidorp’ Ischgl

Overheden hebben fout op fout gestapeld na de ontdekking van de coronabrandhaard Ischgl in Oostenrijk, begin maart.

De autoriteiten in de Tiroolse plaats en het ook bij Nederlanders geliefde Oostenrijkse wintersportoord waren overbelast en sloten de skigebieden te laat. En de Oostenrijkse regering liet de toeristen veel te snel wegsturen, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

Het corona-debacle van Ischgl

Tot deze conclusies komt een onafhankelijke commissie van deskundigen, die onderzoek deed naar het corona-debacle van Ischgl. De commissie presenteerde vandaag een rapport van zo’n driehonderd pagina’s. De onderzoekers zijn niet mals met hun kritiek, melden Oostenrijkse media.

De lokale overheid maakte een reeks verkeerde inschattingen met ernstige gevolgen, mede door „de grote tijdsdruk en werkdruk”. Het gebied werd in quarantaine geplaatst „zonder noodzakelijke voorbereiding.” Ook werd het skiën pas op 12 maart stopgezet. Dat had eerder moeten gebeuren, als het verloop van de coronabesmettingen „correct was beoordeeld”, aldus het rapport.

Een foto van agenten in Ischgl met een mondkapje
Agenten in Ischgl op 13 maart. Foto: AFP / Jakob Gruber

Duizenden besmettingen in Ischgl

Ook bondskanselier Kurz en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen krijgen ervan langs. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio. De uittocht van de skitoeristen verliep zonder controle. De afkondiging van de quarantaine leidde tot paniekerige reacties. De buitenlandse gasten hadden niet onmiddellijk moeten vertrekken, maar gespreid over meerdere dagen, vindt de commissie.

Duizenden mensen raakten besmet in Ischgl, dat zichzelf aanprijst als het Ibiza van de Alpen. Het virus kon zich onder meer in après-skibars snel verspreiden.

Juridische stappen tegen autoriteiten

Ruim 6000 vakantiegangers uit tientallen landen, onder wie zo’n 800 Nederlanders, hebben zich inmiddels gemeld bij een consumentenvereniging die hun belangen behartigt. Zij hopen op schadevergoeding. Daarnaast zijn er al juridische stappen gezet tegen de Oostenrijkse autoriteiten. Daarnaast doet het Openbaar Ministerie in Tirol onderzoek naar het handelen van de burgemeester van Ischgl en drie ambtenaren.

Lees ook: Meer coronabesmettingen, drukker in het ziekenhuis: minder reguliere zorg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.