Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 sep 2020

Weer meer coronabesmettingen, het virus ‘gaat sneller en sneller’

Het aantal coronabesmettingen neemt niet alleen toe, de uitbreiding van het virus gaat ook sneller en sneller. Elke week is de toename groter dan de week ervoor.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal besmettingen was in juli al toegenomen. Van 1 tot en met 7 juli waren 432 positieve tests geregistreerd. Een maand later, van 5 tot en met 11 augustus, meldden de gezondheidsdiensten 4036 vastgestelde besmettingen. Daarna volgde een periode van relatieve rust. Eind augustus waren twee weken met iets meer dan 3500 gevallen.

Koers naar 22.000 coronabesmettingen in één week

De laatste van die twee weken was het begin van de huidige golf. Van 26 augustus tot en met 1 september kreeg het RIVM 3597 besmettingsmeldingen. Een week later waren dat er 5427, een toename van 50,9 procent. Weer een week later kwam het aantal meldingen uit op 8265, een stijging van 52,3 procent. En in de afgelopen week ontving het RIVM 13.471 registraties, 63 procent meer dan in de week ervoor.

Als het aantal meldingen in dit tempo blijft groeien, komt de teller volgende week dinsdag uit op ongeveer 22.000 besmette personen. Ondanks deze cijfers vinden bekende en onbekende Nederlanders het sinds gisteren welletjes met de coronamaatregelen en posten zij berichten daarover met de hashtag #Ikdoenietmeermee. Zij vinden de maatregelen maar onzin. Inmiddels is een flinke tegenreactie onstaan met #Ikdoewelmee.

350 mensen naar het ziekenhuis

Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen de afgelopen zeven dagen 350 coronapatiënten op, tegen 144 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 27 naar 53. Het RIVM meldde vandaag ook 33 sterfgevallen in de afgelopen week. In de update van vorige week stonden 14 sterfgevallen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 98.240 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 2245 ten opzichte van gisteren, de grootste stijging in 24 uur tijd. Van zondagochtend tot gistermorgen waren 2223 positieve tests geregistreerd.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 32 en er werden 10 sterfgevallen geregistreerd.

Reproductiegetal coronabesmettingen praktisch gelijk

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is een heel klein beetje gedaald. Het staat op 1,33. Vorige week was het 1,38. Het is wel hoger dan in de weken daarvoor, toen het getal respectievelijk 1,17 en 1 was.

Het reproductiegetal geeft aan hoe snel het virus zich onder de bevolking verspreidt. Het cijfer drukt uit hoeveel mensen een besmet persoon gemiddeld infecteert. Onder de 1 dooft de verspreiding na verloop van tijd uit, boven de 1 grijpt het juist sneller om zich heen. Een R van 1,33 betekent dat 100 mensen het virus doorgeven aan 133 mensen, die het op hun beurt overdragen aan 177 mensen. Bij elke stap loopt het aantal besmette mensen op.

Coronabesmettingen vooral thuis en op het werk

Mensen die het coronavirus oplopen, worden vooral aangestoken door de mensen met wie ze samenwonen. Dat kunnen gezinsleden zijn, maar ook vrienden. Ook het werk is een belangrijke ‘setting van besmetting’, net als de categorie ‘overige familie’.

Van de meeste coronapatiënten is niet te achterhalen waar ze besmet zijn geraakt. Bij meer dan 3000 mensen die in de afgelopen week positief testten, is dat wel vastgesteld. Bijna 56 procent werd besmet in de thuissituatie. Een op de negen liep het virus op het werk op. Ruim 5 procent van de mensen raakte in de horeca besmet. Dat is vergelijkbaar met voorgaande weken.

Bij 4,2 procent was de school of de kinderopvang waarschijnlijk de plek waar het misliep. Vorige week was dat bij 3 procent en in week daarvoor gebeurde dat bij nog geen 1 procent van de positief geteste personen.

Een foto van Sjaak de Gouw van de GGD
Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid GGD Hollands Midden. Foto: ANP / Bart Maat

Onderzoek naar coronabesmettingen niet bij te houden

De GGD kan het bron- en contactonderzoek niet snel genoeg uitbreiden om de exponentiële groei van het coronavirus bij te houden. Dat zei GGD-directeur Sjaak de Gouw vandaag tegen de Tweede Kamer.

Het virus verspreidt zich sneller dan het snelste opschalingsplan. Eind september kunnen de GGD’en 1500 bron- en contactonderzoeken (bco) per dag uitvoeren. Maar zowel gisteren als vandaag meldde het RIVM meer dan 2200 nieuwe coronagevallen. Het bco brengt in kaart welke mensen in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Afhankelijk van de situatie, kan mensen worden verzocht thuis te blijven of andere maatregelen te nemen.

‘Dweilen met de kraan open’

Dat bco is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse strijd tegen corona, maar de nieuwe opmars van het virus gaat te snel. De GGD’en kunnen niet in dit tempo opschalen. Het kost wat tijd voordat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn goed zijn opgeleid. Het bijhouden van de verspreiding is dan ook „ondoenlijk”, zegt De Gouw in een briefing. Daarom zet de GGD in sommige gevallen ‘zelfonderzoek’ in. Besmette personen moeten hun huisgenoten en andere nauwe contacten dan zelf inlichten over de besmetting.

Als het aantal besmettingen blijft groeien, is het „dweilen met de kraan open”, waarschuwt De Gouw.

Lees ook: De Jonge noemt #ikdoenietmeermee-actie influencers ‘onverantwoord’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weer meer coronabesmettingen, het virus ‘gaat sneller en sneller’
Sluiten