Redactie Metro
Redactie Metro Sport 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Tilburg staat nog achter plein vol supporters Willem II

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings staat achter het besluit om supporters van Willem II op een plein in de stad naar de wedstrijd van hun club tegen het Schotse Rangers FC te laten kijken. Wel noemt hij het een „waardeloze avond”.

Dat zei Weterings tegen Omroep Brabant. Op beelden van lokale media was te zien dat de grote horde fans zich gisteravond niet aan de coronaregels hielden. Ook heeft een kleine groep zich tegen de politie gekeerd en werd er vuurwerk afgestoken. Over het drukke plein ontstond flinke verontwaardiging.

Supporters Willem II beter te controleren

Weterings noemt het een „waardeloze avond”. De burgemeester gaf toestemming voor het kijken van de wedstrijd (die Willem II met 0-4 verloor) in de derde voorronde van de Europa League om de orde te kunnen bewaren, legt hij uit. Willem II speelde voor het eerst sinds jaren weer eens Europees voetbal.

„Als je het niet toestaat, loop je het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren. Door ze op een plein samen naar de wedstrijd te laten kijken, valt het allemaal beter te controleren en te handhaven. Het was een bewuste keuze.”

Terugkerende discussie

Volgens Weterings is toen de coronaregels niet werden nageleefd op het plein gewaarschuwd dat de bijeenkomst zou worden gestaakt. In de onlusten die later plaatsvonden ziet de burgemeester een herhaling van eerdere ongeregeldheden. „We hebben geregeld te maken met dit soort supporters. Dat is niet niks. Ik snap de verontwaardigde reacties die nu loskomen. Het is een terugkerende discussie die we voeren rondom de coronaregels en de handhaving ervan.” Volgende week, als meer informatie beschikbaar is, gaat de avond worden geëvalueerd, stelt Weterings.

‘Begrijp hier niets van’

Maarten Brink voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant is niet mals met zijn kritiek. „Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort ‘bijeenkomsten’. Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is.”

Lees ook: Online seksshop mag FC Emmen toch sponsoren van KNVB

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.