Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 25 sep 2020 / 08:49 uur

Het is gedaan met mooi weer, storm Odette is in aantocht

Het wordt nu letterlijk herfst. Storm Odette maakt vanavond z’n opwachting. Bovendien krijgen we een weekend vol buien.

Het weekend begint zeer onstuimig met vanavond en komende nacht in het zuidwesten mogelijk een noordwesterstorm en zeer zware windstoten. De Belgische weerdienst (KMI) heeft de storm de naam Odette gegeven. Morgen blijft het een groot deel van de dag onstuimig. Dat meldt weerdienst Weeronline.

De zon verschuilt zich

Aan zee staat tot ver in de middag een harde tot stormachtige wind met zware windstoten. Daarbij is het buiig en fris met maxima van 14 tot 16 graden. Zondag start nat, maar in de middag schijnt ook de zon. Met 16 tot 17 graden komt de temperatuur wel wat hoger uit.

Het contrast met het zonnige nazomerweer van de afgelopen weken kan bijna niet groter. De zon is dit weekend niet veel zien en het is kletsnat, zeker in de kustprovincies. De hoofdrol is echter weggelegd voor de wind. Dit geldt vooral voor het begin van het weekend, maar ook later op zaterdag en zondag zal de wind nadrukkelijk aanwezig zijn.

Odette veroorzaakt mogelijk storm aan de westkust

De kans op storm is vanavond en vannacht het grootst aan de Zeeuwse kust en de kust van Zuid-Holland. In deze gebieden is ook kans op zeer zware windstoten van ruim 100 kilometer per uur. Morgenochtend kan de noordwestenwind ook in de overige kustgebieden flink uitpakken, maar waarschijnlijk blijft het dan bij een harde tot stormachtige noordwestenwind en zware windstoten tot circa 90 kilometer per uur.

De Belgische kust heeft al vanaf het einde van de middag kans op storm. De Belgische weerdienst heeft gisteren al code oranje afgegeven voor de Belgische kust en daardoor kreeg de storm ook een naam, zoals gezegd Odette.

Volle bomen waaien bij storm nu sneller om

Zware windstoten kunnen in september sneller overlast veroorzaken dan in de winter. Bomen staan nog vol in het blad en daardoor kunnen ze gemakkelijker omwaaien of kunnen er sneller grote takken afbreken.

Weggebruikers moeten extra oppassen. Vooral op de dammen en bruggen in Zeeland kan het later vandaag gevaarlijk zijn, zeker voor auto’s met een aanhanger of lege vrachtwagens. Vannacht en morgenochtend is het ook verraderlijk op bijvoorbeeld de Afsluitdijk. De noordwestenwind staat daar dwars op de weg.

En verder? Vooral in de kustgebieden veel buien…

Lees ook: Bomen nog vol blad, dat wordt een storm met met veel schade

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het is gedaan met mooi weer, storm Odette is in aantocht
Sluiten