Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe maatregelen: om middernacht licht in café aan, uur later word je eruit geveegd

De lampen gaan aan om middernacht en een uur later word je eruit geveegd. Als je je tenminste ergens in de horeca bevindt in een van de zes veiligheidsregio’s waar extra maatregelen komen.

In zes regio’s in het westen van het land wordt het late cafébezoek ontmoedigd. Om middernacht gaan de lampen aan en de muziek uit en mogen er geen bezoekers meer naar binnen. Een uur later moet de zaak leeg zijn. „Dus na twaalven raak je sneller besmet dan voor twaalf?”, mijmert een Twitteraar hardop.

Regionale maatregelen

Haagse bronnen melden aan de NOS dat het kabinet op die manier het stijgende aantal coronabesmettingen wil tegengaan. Ook wordt de groepsgrootte aangepast naar maximaal 50 personen.

Vanavond is er overleg geweest tussen het kabinet en de voorzitters van zes veiligheidsregio’s waar de cijfers te hoog zijn. Morgen worden de maatregelen verder uitgewerkt.

Studentenhuizen

Wanneer jongeren worden ontmoedigd naar het café te gaan, kun je de klok erop gelijk zetten dat het aantal feestjes thuis weer gaat toenemen. Bijvoorbeeld in studentenhuizen, en laat dat nou net de plek zijn waar volgens minister De Jonge veel brandhaardjes ontstaan. „Problemen zijn er vooral bij jongeren en studenten”, zei hij gisteren.

Ook op social media vrezen mensen nu voor die feestjes.

Persconferentie

Vrijdag worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met kleine aanvullende maatregelen.

De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de stijging. Donderdag werden 1756 besmettingen gemeld en dat komt neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af.

In de betreffende regio’s ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe maatregelen: om middernacht licht in café aan, uur later word je eruit geveegd
Sluiten