Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 17 sep 2020

Mensen onthullen met foto’s hoe ze er wérkelijk bij zitten tijdens videobellen

In onderbroek, op blote voeten, op goedkope slippertjes, onder de kattenharen… Noem het, maar je ziet het niét, bij thuiswerkers.

Thuiswerken betekent voor velen veel videobellen. En videobellen betekent voor velen dat ze er bij kunnen zitten zoals ze willen, mits ze maar voldoende toonbaar zijn voor dat hele kleine stukje videobeeld dat anderen zien. Maar juist dat wat je niét ziet, spreekt zo tot de verbeelding.

Trendsetter Gretchen

Tijd voor wat transparantie, bedacht wetenschapper Gretchen Goldman zich. Dat je prima in je minuscule wielrennersbroekje kunt zitten met om je heen een soort geëxplodeerde speelgoedwinkel, daarvan is zij het levende bewijs en dat mag de hele wereld zien. En dat gebeurt nu ook.

Om maar eerlijk te zijn

Ze postte twee foto’s. Op eentje zie je haar zoals iedereen haar ziet tijdens werk. Op de tweede foto zie je wat allemaal buiten beeld (niet) te zien is. „Om maar eerlijk te zijn”, zette ze op Twitter als begeleidend tekstje erbij. Mensen reageren massaal en grotendeels laaiend enthousiast. De tweet is al ruim 295 duizend keer geliket en bijna 33 duizend keer doorgestuurd.

„Dikke tien!”, schrijft iemand. Theresa Stanley is instant Gretchen-fan geworden. „Dit is zo fantastisch transparant. Precies waarvan ik houd bij wetenschappers, zeker als ze werken in de klimaatverandering en volksgezondheid. Ik geloof in jou!”

„Ik werk nu altijd in pyjama”, verklapt een jongen. Hij plaatst er alleen geen foto bij.

Rondje eerlijk

Gretchens goede voorbeeld doet volgen. Ook andere Zoomers besloten een videobeeldje open te doen, mét foto.

Austin ziet er voor de helft uit als een zakenman en voor de andere helft als een hipster slash rockster slash campinggast, met z’n opgerolde pijpen en felle sokken in z’n vintage-ogende instappers. Hij vindt de foto van Gretchen ‘awesome’, „ik zit in hetzelfde clubje”, concludeert hij content. Wie ook in dezelfde club zit, is de radio-dj van @1046RTL. In beeld zie je zijn goed gestylede hoofd en dito kapsel, eronder prijken zijn felrode slippers en en zwembroek.

Lego

Gema Zamarro ziet er tiptop uit tijdens haar interview over werkende moeders, via Zoom. Wat de kijker niet zag, is haar vloerkleed waarop een Legosteentjes-maker lijkt te hebben overgegeven. Talloze steentjes liggen op de grond. Moet ze overigens wel mee uitkijken, want de hardwerkende moeder gaat blootsvoets door het huis, zo te zien.

Kattenharem/n

Buster laat op de foto’s zien hoe hij er eerst bij liep en hoe hij er nu het liefste bij loopt. Of ligt, met z’n kattenharem, en vast ook heel veel kattenharen.

Please…

Al zijn er ook Twitteraars die maar één verzoekje hebben aan Gretchen. „Draag een broek, alsjeblieft.”

Decoratie

Anderen valt weer iets heel anders op. Haar interieur met een Afrikaans tintje bijvoorbeeld.

Creatief met corona

Dat mensen corona-creatief zijn geworden, blijkt onder andere uit de post van @starkravingmed. In een hotelkamer plaatste ze haar laptop met camera op een strijkplank, waarna ze neerzetelde in haar fauteuil (lees: het bed) om met de mahoniehouten achtergrond zo goed mogelijk in beeld te komen.

Single?

Trendsetter Gretchen post naderhand een nieuw bericht, waarin ze even wat veren bij andere werkende moeders ergens in wil steken. Een nieuwsgierig aagje reageert. „Even eerlijk hè, ben jij een alleenstaande moeder?” Gretchen heeft daar nog niet op gereageerd, maar haar eerlijkheid nu al kennende, kan dat vast niet meer lang duren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mensen onthullen met foto’s hoe ze er wérkelijk bij zitten tijdens videobellen
Sluiten