Metro
Metro Binnenland 27 sep 2020 / 18:32 uur

Alleen in Zeeland houdt het coronavirus zich nog koest

In de grote steden van Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag loopt het aantal coronagevallen de laatste tijd weer flink op. Er is slechts één provincie waar het aantal coronabesmettingen binnen de perken blijft, en dat is in Zeeland. In de afgelopen 24 uur werden in de provincie tien positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op 2,6 besmettingen op 100.000 Zeeuwen, en daarmee blijft Zeeland als enige provincie ruim onder de zogenoemde signaalwaarde van de overheid.

De signaalwaarde staat op 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Als het aantal coronagevallen in een etmaal daar boven komt, zijn mogelijk maatregelen nodig. De gedachte daarachter is dat meer besmettingen leiden tot meer ziekenhuisopnames en een verhoogde druk op de zorg.

21 regio’s boven signaalwaarde

In veertien regio’s zijn al beperkingen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zeeland stond afgelopen donderdag precies op de signaalwaarde, voor het eerst sinds begin april, maar dat was een zeldzame uitschieter.

Van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland kwamen 21 vandaag boven de signaalwaarde uit. Amsterdam-Amstelland telde naar verhouding de meeste gevallen. Op elke 100.000 inwoners werden 50,4 positief getest. Dat is ruim zeven keer de signaalwaarde.

Drie regio’s bleven zondag net onder de streep. Dat zijn Friesland (6,8), Zuid-Limburg (6,7) en IJsselland (6,6).

Bijna 3000 nieuwe besmettingen

Tussen gisterochtend en vanochtend is het aantal nieuwe besmettingen gestegen met 2995. De dag daarvoor kwamen er 2777 nieuwe besmettingen bij.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8. Verder nam het aantal ziekenhuisopnames toe met 37. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt. Als ziekenhuizen op maandag hun administratie uit het weekeinde doorgeven, is dat pas op dinsdag terug te zien in de gegevens van het RIVM.

Eerste geval op Vlieland

In veel delen van Nederland neemt het aantal besmettingen dus met grote stappen toe, maar Vlieland heeft onlangs pas de allereerste besmetting genoteerd. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland, zeven maanden geleden, liep geen enkele inwoner van het Friese Waddeneiland het coronavirus op. Tot nu. Dat geval is tussen zaterdagochtend en zondagochtend doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook op Ameland is de eerste coronabesmetting vastgesteld. „Dit is voor alle betrokkenen slecht nieuws”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. „We leven mee met de Amelander die het virus heeft opgelopen en met de familieleden. We hopen natuurlijk op spoedig herstel. Op dit moment wordt nog nagegaan met wie de zieke in de afgelopen periode contact heeft gehad; deze mensen worden door de familie geïnformeerd, zodat ze de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.”

Nu Vlieland en Ameland de eerste coronagevallen hebben, is er nog maar één gemeente in Nederland zonder bevestigde besmettingen: Schiermonnikoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen in Zeeland houdt het coronavirus zich nog koest
Sluiten