Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 sep 2020

Acht extra regio’s krijgen nieuwe maatregelen, hoogte boete blijft hetzelfde

In de wekelijkse persconferentie zei premier Mark Rutte vandaag dat de drie grootste steden in de Randstad op korte termijn te maken krijgen met nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Ook krijgen acht nieuwe veiligheidsregio’s extra maatregelen.

De gestage nieuwe opmars van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken vooral sterk op in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Maatregelen voor extra regio’s

Vanaf zondagavond 18.00 uur gaan de regionale coronamaatregelen die al voor de Randstad gelden, ook van kracht in acht andere veiligheidsregio’s. In die regio’s loopt het aantal besmettingen te snel op, liet Rutte vandaag weten na de ministerraad.

De nieuwe regio’s zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar ‘s avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.

Hoogte van boete

Er werd ook gesproken over de hoogte van de coronaboete, die zou mogelijk verlaagd worden tot onder de honderd euro, maar dat plan gaat niet door. Vooralsnog blijft de hoogte van de boete hetzelfde: 390 euro. Het kabinet gaat het gesprek over een mogelijke verlaging pas aan als de Tweede Kamer aangeeft dit noodzakelijk te vinden. Dat lieten de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) vrijdag weten na afloop van de ministerraad.

Gisteren lekte al uit dat wie de coronaregels overtreedt, geen strafblad meer krijgt. „Een aantekening sleep je voor de rest van je leven mee. We volgen nu de wens van de Tweede Kamer om dat te schrappen”, zei Dekker.

Het kabinet begrijpt volgens Grapperhaus dat die 1,5 meter iets nieuws is en tegennatuurlijk, zoals de Tweede Kamer al in het voorjaar had gezegd. De boete blijft, maar voor bijvoorbeeld niet genoeg afstand houden volgt geen strafblad meer.

Spugen, intimideren of bedreigen van politiemensen of boa’s vanwege de coronaregels, is volgens Grapperhaus wel volledig strafbaar. Datzelfde geldt voor mensen die bepaalde vergunningen overtreden die te maken hebben met het coronavirus.

Nieuw dagrecord besmettingen

Het besluit van het kabinet om in extra veiligheidsregio’s maatregelen in te voeren, komt na een nieuw dagrecord van besmettingen. Vandaag werden 2777 extra besmettingen geregistreerd. Dat is een toename ten opzichte van gisteren, toen 2544 nieuwe gevallen werden gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.

In de afgelopen 24 uur werden er 36 mensen opgenomen in het ziekenhuis, dat is het hoogste aantal sinds 13 mei. Het aantal mensen op de speciale corona-intensivecareafdelingen steeg van 106 naar 116. Op donderdag meldde het RIVM 25 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Amsterdam-Amstelland had de grootste toename. Het aantal besmettingen daar steeg met 415, waaronder 360 in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 271 gevallen aan het licht. Daarvan waren 174 in de gemeente Rotterdam. De regio Haaglanden registreerde 291 gevallen en in de provincie Utrecht kwamen er 230 gevallen bij.

Lees ook: Arrestaties na steekpartij bij voormalig kantoor Charlie Hebdo, mogelijk terreurdaad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Acht extra regio’s krijgen nieuwe maatregelen, hoogte boete blijft hetzelfde
Sluiten