Metro
Metro Buitenland 27 sep 2020 / 19:25 uur

Trump eist drugstest van ‘Sleepy Joe’ Biden

Donald Trump eist dat zijn Democratische tegenstrever Joe Biden komende week een drugstest ondergaat. De Amerikaanse president zegt dat zelf „natuurlijk” ook te doen. Eerder riep de president al op een dopingtest te willen laten afnemen bij Biden (en ook zichzelf).

Dinsdagavond gaan de huidige president en zijn tegenstander Biden in debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen, die op 3 november plaatsvinden. Trump wil dat ‘Sleepy Joe’, zoals hij zijn 77-jarige uitdager steevast noemt, voor of na dat debat een test ondergaat, omdat zijn optredens in debatten zacht gezegd „ongelijkmatig” zijn geweest. De president suggereert op Twitter dat alleen drugs dat verschil gemaakt kunnen hebben. Trump laat het bewijs hiervoor, als hij dat al heeft, achterwege.

Ook bij Clinton

Het is de tweede keer dat Trump zo’n voorstel doet, vorige maand deed hij ook al uit de doeken dat zo’n test ‘nodig’ zou zijn. Toen zei hij dat het hem opviel dat dat Biden het opeens veel beter deed in debatten met andere Democraten. En ook in 2016, toen Donald Trump streed tegen Hillary Clinton, wilde hij dat zijn tegenstander een drugstest zou ondergaan. Dat voorstel werd terzijde geschoven.

Trump maakt al langer beledigende opmerkingen over Biden, die zelf ook geregeld terugslaat. Er staan drie debatten gepland tussen de twee presidentskandidaten. Het eerste is dinsdag in Cleveland, Ohio en de tweede confrontatie is op 15 oktober in Miami in Florida. Een week later volgt het laatste debat in Nashville, Tennessee.

Nek aan nek race

De race tussen de twee presidentskandidaten is alles behalve gelopen. Uit peilingen van Reuters/Ipsos van de afgelopen week blijkt dat Trump en Biden nek aan nek zijn in een paar belangrijke swing states. Dat zijn staten waarvan de keuze voor een democraat of juist republikein niet vast staat. In bijvoorbeeld Californië is dat wel zo, daar wordt al jaren vooral democratisch gestemd.

Biden gaat weliswaar landelijk aan kop, met een voorsprong van acht procent, maar de swing states kunnen een groot verschil maken. In de swing states Florida en North Carolina gaan Biden en Trump gelijk op, blijkt uit de peilingen. Biden staat één procentpunt voor in Arizona, drie procentpunten in Pennsylvania en vijf punten in Wisconsin en Michigan. Die cijfers liggen echter in veel gevallen binnen de foutmarges, dus geen van de kandidaten staat duidelijk op voorsprong.

Lees ook: Eerste 50 minderjarige vluchtelingen Moria naar Duitsland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump eist drugstest van ‘Sleepy Joe’ Biden
Sluiten