Metro
Metro Buitenland 27 sep 2020 / 17:19 uur

Eerste 50 minderjarige vluchtelingen Moria naar Duitsland

De eerste vijftig minderjarige vluchtelingen die zonder begeleiding in het door brand verwoeste Griekse kamp Moria zaten, gaan deze week naar Duitsland. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag aangekondigd. De Duitse regering heeft beloofd 150 jonge migranten uit deze categorie op te nemen.

Behalve deze groep vliegen naar verwachting ook twintig kinderen die medische verzorging nodig hebben mee, met hun naaste familieleden. Zoals de planning er nu uitziet arriveren woensdag ruim 140 personen in Duitsland om er een nieuw leven op te bouwen.

Opvangkamp afgebrand

Het opvangkamp bij Moria op Lesbos brandde eerder deze maand compleet af. Duizenden vluchtelingen die in het kamp verbleven hebben nog steeds geen dak boven hun hoofd. Ongeveer 400 onbegeleide minderjarige asielzoekers werden na de brand, die volgens de autoriteiten werd aangestoken door migranten zelf, naar het Griekse vasteland gebracht om vandaar door te reizen naar een bestemming elders in Europa. Ook Nederland wil vijftig alleenstaande jongeren opnemen.

Meerdere vluchtelingenorganisaties, zoals VluchtelingenWerk Nederland, riepen de overheid na de brand op om onmiddellijk vijfhonderd vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen. „De inwoners van kamp Moria, die al huis en haard hebben moeten verlaten, zijn nu opnieuw ontheemd en op de vlucht”, meldden de vluchtelingenorganisaties.

De Nederlandse regering maakte al snel duidelijk Griekenland te willen helpen met de vluchtelingencrisis: het land krijgt een miljoen euro noodhulp. Het geld moet volgens minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) richting nieuwe opvangmogelijkheden gaan: „Onze prioriteit is nu om menswaardige opvang te bieden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste 50 minderjarige vluchtelingen Moria naar Duitsland
Sluiten