Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Mogelijk hittegolf van 9 dagen op komst, RIVM haalt hitteplan van stal

Vandaag begint een warme, hete periode. Er zijn tropische temperaturen tot ver boven de dertig graden op komst en een hittegolf die zomaar eens lang zou kunnen duren. Het RIVM haalt daarom het hitteplan van stal en waarschuwt voor smog.

Vier je de komende weken vakantie in eigen land en houd je van zomers weer? Dan zit je gebakken. Ook letterlijk: want vandaag begint in ons land een lange reeks zomerse dagen, waarbij het warmer dan 25 gaden wordt, meldt Jordi Huinre van Weer.nl. „Sterker nog, vanaf morgen start een reeks dertigers. Zondag zou de hittegolf dan officieel een feit zijn.”

Voor er überhaupt sprake is van een hittegolf moet het in De Bilt minimaal vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden worden. Daarvan moeten drie dagen tropisch warm verlopen, met tenminste 30 graden op de thermometer.

Regionale hittegolven

Regionaal kan er al eerder dan zondag een hittegolf plaatsvinden. Vanaf morgen begint Limburg aan een zeer lange reeks tropische dagen, waardoor de hittegolf daar vóór het weekend al binnen kan zijn. Afgelopen dagen was het in Noord-Limburg namelijk al zomers tot tropisch warm. De laatste regionale hittegolf hadden we deze zomer tussen 23 en 27 juni op de weerstations in Arcen, Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen. In De Bilt lukte dit toen niet.

Op deze foto zie je spelende kinderen in een badje
Warm? Tijd voor verkoeling! Foto: Getty Images

Tijdelijk ‘verkoeling’

Nadat de wind tot en met zaterdagmiddag uit een zuidoostelijke richting waait, krijgen we vanaf zaterdagavond even een noordoostenwind. Daardoor kan iets minder warme lucht vanaf de Noordzee het noorden van het land bereiken. De kans is daardoor groot dat het noorden van het land zondag de 25 graden niet haalt, waardoor daar geen sprake is van een hittegolf.

Na het weekend draait de wind waarschijnlijk snel terug naar de hete (zuid)oosthoek, waardoor de hitte zich weer naar het noorden weet uit te breiden. Er is nog wat onzekerheid hoe diep de koelere lucht weet door te dringen en hoe snel de hitte weer terugkeert. De ‘koelere’ lucht weet het zuiden niet of nauwelijks te bereiken.

Op deze foto zie je een parasol en iemand lekker in het IJsselmeer zwemmen
De ‘koelere’ lucht weet het zuiden niet of nauwelijks te bereiken. Foto: Getty Images

Zeer lang zeer warm

„De ene hittegolf is de andere niet”, aldus Huinre. „Veel hittegolven zijn na die vijf dagen snel afgelopen, maar de huidige zou beduidend langer kunnen duren.” Volgens de nieuwste berekeningen van het Europese weermodel zou de hittegolf in De Bilt negen dagen kunnen duren, tot 14 augustus. Het zuiden start morgen met een zeer lange reeks tropische dagen, die loopt van vandaag tot en met volgende week woensdag. Daarbij schommelt de maximumtemperatuur rond 35 graden. Zaterdag zou het plaatselijk 37 graden kunnen worden en ook volgende week is dit niet uitgesloten.

Een reeks van acht tropische dagen is overigens nog geen record: in de hete zomer van 1976 was het in Maastricht vijftien dagen achter elkaar minstens 30 graden. In de zomer van 2003 en 2006 telde Arcen twaalf tropische dagen op rij.

Op deze foto zie je twee jongen in het water springen tijdens de zomer. er is zomers weer op komst.
Zwem- en waterliefhebbers opgelet: de kwaliteit van open zwemwater in Nederland zal de komende tropische dagen snel afnemen. Foto: Getty Images

Vorig jaar telde het zuidoosten maar liefst drie regionale hittegolven, terwijl De Bilt twee officiële hittegolven telde. Hittegolven komen steeds vaker voor. De vorige eeuw telde er in De Bilt zestien, terwijl de teller deze eeuw nu al op twaalf hittegolven staat.

Hitteplan van stal

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haalt vanwege de vooruitzichten het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

 

Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in de lucht. Mensen kunnen daarvan gaan hoesten en kortademig worden. Ook kunnen ze last van hun ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog erger worden. Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat komt door een combinatie van zonlicht, luchtverontreiniging en weinig wind.

Ook neemt de kwaliteit van open zwemwater in Nederland snel af. Dat komt doordat blauwalg en botulisme zich heel snel verspreiden in ondiep water dat opwarmt.

Lees ook: Hittegolf? Zo zorg je ervoor dat ook je planten die overleven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mogelijk hittegolf van 9 dagen op komst, RIVM haalt hitteplan van stal
Sluiten