Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 4 aug 2020 / 18:49 uur

Opgepast, kwaliteit van het zwemwater wordt snel slechter

Zwem- en waterliefhebbers opgelet: de kwaliteit van open zwemwater in Nederland zal de komende tropische dagen snel afnemen.

Dat komt doordat blauwalg en botulisme zich heel snel verspreiden in ondiep water dat opwarmt. Waterbeheerders houden de situatie scherp in de gaten en geven zo nodig een negatief zwemadvies op zwemwater.nl, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) vandaag.

Zwemwater in minder diepe plassen

Door het zeer droge voorjaar is een aantal zwemplassen minder diep dan anders. Ook staat er weinig stroming in sommige beken en vaarten. Op dit moment nemen blauwalg en botulisme al snel toe, aldus de LCW. Bijvoorbeeld in het Volkerak-Zoommeer op de grens van Zeeland en Noord-Brabant breidt de blauwalg zich heel snel uit. Blauwalg is een bacterie die een drijflaag met voor mensen giftige toxines op het water vormt. Botulisme doodt vogels en vissen. Mensen kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die met botulisme zijn besmet.

Een foto van kinderen die het water in rennen
Tientallen kinderen en volwassenen springen tegelijk in het water. Om meerdere redenen moeten we dat de komende hete tijd maar even niet doen. Foto: ANP / Erik van 't Woud

Gevaarlijk voor zwemmers

Ook de waterstand in de grote rivieren is laag volgens de LCW. Dat is ook gevaarlijk voor zwemmers, want daardoor is de stroming in de rivieren sterker. Rijkswaterstaat raadt het zwemmen in de rivieren altijd af. Vooral de Maas staat erg laag en dat wordt de komende weken niet beter gezien de weersverwachting. Om zoveel mogelijk water vast te houden wordt er op de Maas beperkt geschut, waardoor de wachttijd voor de scheepvaart kan oplopen. Het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer staat wat hoger om voldoende watervoorraad te hebben. De LCW denkt niet dat de drinkwaterbereiding in gevaar komt, maar adviseert wel om verstandig om te gaan met drinkwater.

Verschillende gemeenten waarschuwen al voor de kwaliteit van het zwemwater:

Neerslagtekort loopt op

De grondwaterstand in het noorden en westen van het land is iets verbeterd door de regen van begin juli. Maar in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland staat het grondwater nog steeds veel te laag. Het landelijke neerslagtekort staat nu op 220 millimeter en dat zal de komende weken verder oplopen. Vooral in Zeeland, het Gelderse Rivierengebied en Noord-Limburg is veel te weinig regen gevallen.

Wil je weten waar het zwemwater veilig en minder of niet veilig is? Kijk dan hier.

Lees ook: ‘Bloeiende blauwalg hoort er gewoon bij en is nog goed ook’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opgepast, kwaliteit van het zwemwater wordt snel slechter
Sluiten