Metro
Metro Binnenland 21 aug 2020 / 09:57 uur

Brandbrief over homogeweld in azc’s: in 3 maanden 60 meldingen

Stichting LGBT Asylum Support trekt aan de bel vanwege geweld tegen homo’s lesbiennes, biseksuele en transgenders in Nederlandse asielzoekerscentra. Daar moet nu echt iets tegen gedaan worden, vinden ze. Veel leden van de LGBTQ+ gemeenschap voelden zich onveilig in de azc’s.

De stichting zegt sinds begin juni al meer dan zestig meldingen over geweld te hebben gekregen. Extreem veel, vindt de stichting, die er vrijdag een brandbrief over stuurt naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).

Twee mensen opgepakt om zware mishandeling

Onlangs werden er in een azc in Gilze twee mensen uit Nigeria opgepakt, omdat zij twee vrouwen die een relatie hebben met elkaar zwaar hadden mishandeld. Een van de vrouwen werd met kokend water overgoten. Volgens LGBT Asylum, die zich inzet voor LHBTI+-asielzoekers, lag de aanleiding in de geaardheid van het stel. Ook wordt in azc’s vaak agressief gereageerd op de regenboogvlag die mensen ophangen en worden homo’s en transgenders geregeld gepest.

De stichting pleit al jaren voor aparte woonunits, vooral voor transgenders. Die voelen zich veiliger met elkaar in een groep, zo zou blijken.

Lees ook: Meghan Markle en Michelle Obama: ‘Breng je stem uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Brandbrief over homogeweld in azc’s: in 3 maanden 60 meldingen
Sluiten