Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 aug 2020

Bol.com doet Zwarte Piet in de ban, reacties webcare ‘om te smullen’

Vorige week lieten Facebook en Instagram al weten dat ze ‘Zwarte Piet’ in de ban deden. Vandaag meldt Bol.com dat de combinatie van de twee veelbesproken woorden niet meer welkom is op de website. Er wordt volop gereageerd, waarop Bol.com op z’n Bol.com’s reageert.

Zoals op de reactie van iemand die Zwarte Piet wil houden en op zijn beurt zegt te zijn gekwetst door de naam van bol.com, omdat hij zelf wat zwaarlijvig is. „Het verschil tussen racisme en zwaarlijvige mensen kun je vast wel zelf ergens opzoeken. We zijn een privaat bedrijf, geen bijlesdocent.”

Bol.com gaat de term ‘Zwarte Piet’ niet meer gebruiken in de teksten over producten die het verkoopt. In plaats daarvan wordt in onder meer titels en productomschrijvingen het woord ‘Piet’ gebruikt.

Beige

Verder past de webwinkel de huidskleur in producten aan naar ‘beige’ of een andere passende kleur, wanneer wordt verwezen naar een blanke huidskleur.

In een verklaring op de website meldt het verkoopplatform dat het vanaf eind september niet meer mogelijk is artikelen te verkopen via bol.com die de term ‘Zwarte Piet’ bevatten of uitbeelden. Verkooppartners hebben tot dan de tijd om deze artikelen uit te verkopen of zelf al uit hun assortiment bij bol.com te halen. „Daarna zullen we het zelf actief weren van ons platform.”

Welkom bij bol

De webwinkel, die op Twitter vaak de lachers op z’n hand heeft – en soms ook niet -, stelt dat iedereen bij bol.com terecht moet kunnen en zich er welkom bij moet voelen. „Je welkom voelen gaat niet samen met een assortiment dat aanzet tot discriminatie/haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren.”

Twitter

Op social media maakt het, zoals altijd bij het gevoelige onderwerp, weer heel wat los. Waar de webcare van Bol.com op geheel eigen wijze op reageert. Wat ook weer allerlei reacties oproept.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bol.com doet Zwarte Piet in de ban, reacties webcare ‘om te smullen’
Sluiten