Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Veelbesproken voermaatregel komt de stal niet in, boeren zijn blij

De voermaatregel komt  de stal niet in. Minister Schouten haalt bakzeil, boeren reageren opgelucht en hebben de slingers al paraat. Woensdagmiddag zal er een officiële Kamerbrief volgen over de maatregel.

Een verplichte aanpassing aan het krachtvoer dat melkveehouders hun dieren geven, gaat van tafel. De maatregel was bedoeld om de stikstofuitstoot van de sector te verminderen, maar levert in dat verband te weinig op. Dat stond woensdagmiddag in een Kamerbrief over de maatregel.

Boerenprotesten

De nieuwe regels leidden tot felle protesten van boeren. Zij betoogden dat minder eiwitrijk voer naast de melkproductie ook de gezondheid van hun koeien zou schaden. Eerder deze week liet het ministerie al weten daar serieus naar te kijken, ook omdat door het droge en warme weer de kwaliteit van het gras te wensen zou overlaten.

Maar uiteindelijk heeft de beperkte stikstofruimte die de maatregel oplevert de doorslag gegeven. Een verlaging van de stikstofuitstoot is hard nodig om de komende tijd vergunningen af te kunnen geven voor de bouw van bijvoorbeeld woningen. Verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) zal nu met vervangende maatregelen moeten komen.

Boeren blij

Onder melkveehouders is het nieuws ook al doorgedrongen. Zij reageren opgelucht omdat ze vanaf het begin hebben gezegd dat de gezondheid van de koeien op het spel staat als ze geen krachtvoer meer mogen toedienen.

„We staan klaar om de slingers op te hangen. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving”, aldus voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland.

Volgens de boerenactiegroep Agractie is het nieuws voor veel veehouders een grote opluchting. „Wij zijn blij dat ook het ministerie en het kabinet mede wegens de droogte van de afgelopen tijd inzien dat stikstofreductie niet op deze manier vanachter de tekentafel behaald mag worden. Het had tot risico’s voor de diergezondheid geleid”

 

Raad van State

De Raad van State zette vorig jaar een streep door de manier waarop tot dan toe vergunningen werden verleend voor projecten waarbij stikstof vrijkomt. De aanpak bood volgens de hoogste bestuursrechter te weinig bescherming voor kwetsbare natuurgebieden.

Door die uitspraak werd het noodzakelijk met spoed de stikstofuitstoot terug te dringen. Pas daarna is er weer meer ruimte voor bijvoorbeeld de bouw van huizen en de aanleg van nieuwe infrastructuur.

Eerder werd om die reden de maximumsnelheid op de snelwegen overdag al overal verlaagd naar 100 kilometer per uur. Maar in de landbouw, wat stikstof betreft de grootste vervuiler, bleven ingrijpende maatregelen tot dusver uit.

‘Gepruts’

„Wat een ontzettend gepruts”, vindt SP-parlementariër Frank Futselaar. „Vijftien maanden na de uitspraak van de rechter heeft dit kabinet nog nauwelijks echte stappen gezet om het stikstofprobleem aan te pakken.” GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet wil snel met de minister in debat. „Krimp van de veestapel is nu onontkoombaar”, zegt zij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veelbesproken voermaatregel komt de stal niet in, boeren zijn blij
Sluiten