Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gerechtigheid voor Bas kan beginnen: een van de verdachten heeft bekend

Er lijkt een begin te zijn gekomen in de gerechtigheid voor Bas van Wijk: een bekentenis.

Een van de verdachten die is opgepakt voor betrokkenheid bij de fatale schietpartij in Amsterdam waarbij Bas van Wijk werd gedood, heeft in een verklaring bekend op hem te hebben geschoten. Dat meldt het OM Amsterdam vanmiddag.

Er wordt volop gereageerd op het Twitterbericht van het OM. „Snel en goed werk!” en „Goed nieuws!” En ook „Prachtige snelle bekentenis, nooit meer vrij laten die gast.” Anderen weten precies hoe lang hij de gevangenis in zou moeten. „Stel voor dat jullie de sleutels minstens zo lang kwijtraken als de Teeven bonnetjes. (50+jaar).” Er zijn ook mensen die een gevangenisstraf te mild vinden. „Tijd dat de elektrische stoel hier wordt ingevoerd.”

Vier verdachten

Woensdag arresteerde de politie vijf mannen, allen uit Amsterdam, tussen de 20 en 26 jaar oud. Een van hen werd een dag later alweer vrijgelaten. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben. De vier anderen zitten nog steeds vast en zitten in volledige beperkingen. Dat betekent dat ze geen enkel contact met de buitenwereld mogen hebben.

Horloge

Volgens de familie werd Bas van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. „Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst”, liet de familie woensdag weten.

Stille tocht

Vanavond is er een stille tocht voor Bas. Het is de bedoeling dat alleen familieleden en vrienden van Van Wijk meelopen met de stille tocht. De organisatie vraagt belangstellenden langs de route te gaan staan in plaats van mee te lopen, in verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De tocht start om 19.00 uur vanaf voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp en eindigt daar ook weer. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de tocht geen politiek karakter heeft.

#gerechtigheid

Zijn dood heeft tot grote verontwaardiging geleid. Met de hashtag ‘Gerechtigheid voor Bas’ roepen twitteraars op om aanstaande zondag in Amsterdam te demonstreren. Vanwege de grote animo, is de demonstratie inmiddels verplaatst van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam. In overleg met de gemeente koos de organisatie achter de demonstratie voor een ruimere bestemming, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gerechtigheid voor Bas kan beginnen: een van de verdachten heeft bekend
Sluiten