Metro
Metro Buitenland 14 aug 2020 / 16:46 uur

Rookverbod in Spanje, waar nu ook alle clubs en discotheken sluiten

Spanje schroeft de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus op. Vanaf nu is het verboden te roken in de openbare ruimte. Ook legt de regering legt het uitgaansleven aan banden.

Op steeds meer plekken in het land ontstaan nieuwe corona-brandhaarden en gisteren alleen al registreerden de Spaanse autoriteiten net geen 3.000 nieuwe besmettingen. Het was de sterkste stijging in 24 uur sinds eind mei. De regering ziet zich genoodzaakt verdere maatregelen in te voeren.

Rookverbod

„Vanaf nu is het in het hele land verboden te roken in de openbare ruimte als de roker niet minstens twee meter afstand kan bewaren van anderen”, maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa vandaag bekend na overleg met de regio’s. Galicië en de Canarische Eilanden, waar sinds juli al een verontrustende reclame te zien is, grepen donderdag al naar die maatregel.

Ook is hier sinds vandaag een mondkapjesplicht.

Discotheken en clubs gaan tot nader order helemaal dicht. Ook is ‘botellón’, de Spaanse traditie waarbij veelal jongeren op straat met elkaar uit flessen (alcohol) drinken, uit den boze. Illa spoorde de regionale besturen aan streng toe te zien op de naleving van de maatregelen. „We kunnen ongehoorzaam gedrag dat een invloed heeft op de hele maatschappij niet langer tolereren.”

Spaanse jongeren balen er van en uiten dat op social media.

Sociale bubbel Spanje

Restaurants en bars mogen open blijven, maar moeten voortaan elke nacht om 01.00 uur dicht. Horeca-ondernemers moeten erop toezien dat tafels ver genoeg uit elkaar staan. Per tafel zijn maximaal tien gasten toegelaten.

Ook verzocht Illa de Spanjaarden hun sociale bubbel zoveel mogelijk te beperken. „En hou het bij een vaste bubbel.” Dat wil zeggen: maximaal tien personen die mogen samenkomen.

De coronabesmettingen in Spanje zijn de afgelopen dagen weer toegenomen, waardoor het totaal aantal gerapporteerde gevallen sinds donderdag op 337.334 komt, sinds het begin van de pandemie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rookverbod in Spanje, waar nu ook alle clubs en discotheken sluiten
Sluiten