Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Verbaasde reacties op verdeeldheid en Palestina-standpunt bij klimaatmars: ‘Waarom wordt dit nog klimaatmars genoemd?’

De klimaatmars in Amsterdam gisteren trok een groot aantal demonstranten. Maar naast klimaat, kwamen meerdere politieke thema’s aan bod. En dat zorgde voor tumult op een podium waar klimaatactivist Greta Thunberg stond te spreken.

Een historisch hoge opkomst aan mensen liep gisteren mee in de klimaatmars door Amsterdam. Waar ook veel politieke gezichten en aanhangers van politieke partijen, voornamelijk PvdA/GL, D66, PvdD en BIJ1, zich bij aansloten.

Verschillende politieke thema’s bij klimaatmars

Maar de klimaatmars bleek niet alleen over klimaat te gaan. Op de borden staan verschillende leuzen. Pro-Palestina, voor homorechten, tegen kapitalisme, anti-Zwarte Piet en betere zorg, komen voorbij. En naast milieuorganisaties, blijkt dat ook vakbonden, ontwikkelingshulp-organisaties en Extinction Rebellion bij de organisatie betrokken waren.

Maar op het Museumplein, waar sprekers op een podium de massa toespreken, wordt duidelijk dat niet iedere demonstrant er hetzelfde in staat. Klimaatactivist Greta Thunberg is een van de hoofdsprekers. Maar naast woorden over het klimaat, kiest ze ervoor om ook voor een pro-Palestijnse houding aan te nemen. Zij geeft uiteindelijk het woord aan mensenrechtenjurist Sahar Shirzad en een andere Palestina-activist.

Greta Thunberg neemt pro-Palestina standpunt in

De leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ klinkt. En die leus wordt inmiddels op verschillende manieren geïnterpreteerd.

De massa blijkt verdeeld te zijn als het gaat over de situatie in Gaza. Als de twee pro-Palestina sprekers op het podium aan het woord zijn, wordt de microfoon uitgedraaid. Later geeft Thunberg Shirzad opnieuw het woord. Volgens Thunberg moet de klimaatbeweging luisteren naar de mensen die onderdrukt zijn.

Verdeeldheid bij klimaatmars en reacties social media

Uiteindelijk klimt een klimaatdemonstrant het podium op. Hij is het er niet mee eens. „We komen hier voor een klimaatdemonstratie, niet voor politiek.” Er volgt geduw en getrek op het podium. Waarna Thunberg  „geen klimaatrechtsvaardigheid op bezet land!” roept. Beelden van de verwarring en verdeeldheid gaan inmiddels rond op social media.

Tegen De Telegraaf vertelde een woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie dat de komst van Shirzad anders liep dan verwacht. „We hebben haar uitgenodigd als winnaar van de PAX Vredesduif. Er was afgesproken dat zij een verbindende speech zou houden. Dat is niet gebeurd.”

Expeditie Robinson-kijkers houden nare nasmaak over aan eliminatie: ‘Verschrikkelijk seizoen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties