Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 30 jul 2020 / 19:16 uur

Reddingsbrigade waarschuwt voor muien en stromingsgevaar

Reddingsbrigade Nederland wil strandgangers voor de komende mooie zomerse dagen extra waarschuwen muien en stromingsgevaar.

Voor morgen en het het komend weekend worden hoge temperaturen voorspeld. Nu de zomervakantie in alle drie de regio’s een feit is, komen hoogstwaarschijnlijk veel Nederlanders naar de kust. En door de (reis)beperkingen als gevolg van de coronacrisis zijn dat er mogelijk nog meer dan gebruikelijk, zo denkt de Reddingsbrigagde. Aan de kust liggen echter de nodige gevaren op de loer.

Muien zijn verraderlijk

Reddingsbrigade Nederland wil dat mensen genieten van het water, maar onderstreept ook: kies je voor een stranddag aan de kust dan is het belangrijk te weten wat de zee voor risico’s met zich mee kan brengen. Het gaat er niet om zeker te zijn van een droge zit- of ligplaats, maar om veilig kunnen zwemmen. Elke reddingsbrigade biedt informatie over hoog- en laagwater. Bij oostenwind zijn er vaak veel kwallen en is ‘lekker’ afkoelen in zee niet (goed) mogelijk. Ronddrijven op een luchtbed is dan extra gevaarlijk, omdat er een grote kans bestaat op afdrijven. Bovendien krijgt, bij afgaand tij, de stroming een ‘duwtje’ in de rug; dat maakt een zogeheten mui nog verraderlijker.

Reddingsbrigade: ‘Herkennen’

Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten, waardoor het water uit het zwin – de verdieping in het zand van het strand evenwijdig aan de kust – naar open zee stroomt. Muien zitten echter ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn; de zogenaamde tweede en derde banken. Die muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding.

Een waarschuwingskaart met informatie over muien

In muien is de stroming sterk en deze trekt altijd richting open zee. De reddingsbrigade waarschuwt: zwem niet tegen zo’n stroming in! Iedere zwemmer, hoe geoefend ook, wordt er doodmoe van en redt het niet. Beter is het om met de stroming mee te gaan en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers en/of lifeguards te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek.

Onderstroom naar open zee

Bij westenwind staat er zelfs een sterke onderstroom naar open zee. Wanneer een bader of zwemmer door een golf omvergeduwd wordt, kan hij of zij door de onderstroom een stuk van de kust af getrokken worden. Het is daar dieper en kouder. Staan wordt steeds moeilijker, zeker wanneer dit zich een paar keer herhaalt. Baders en zwemmers kunnen in paniek raken of door extra krachtsinspanning kramp krijgen, waardoor zwemmen mogelijk zelfs niet meer kan.

Voorlichtingscampagne Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde de campagne Aan de slag voor meer veiligheid, met tips voor zee en binnenwater, informatie over muien, en tips voor zwemmen in open water. Alle onder de noemer Tips voor meer veiligheid, aansluitend bij de gezamenlijke missie van Reddingsbrigade Nederland en de bij haar aangesloten reddingsbrigades: meer veiligheid in, op en langs het water.

Lees ook: Neem het er van, het echte strandweer duurt maar twee dagen

Lees ook: Wegen naar Zandvoort en Bloemendaal gaan dicht als het te druk wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reddingsbrigade waarschuwt voor muien en stromingsgevaar
Sluiten