Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 jul 2020 / 11:26 uur

Hoger aantal vergiftigingen door lachgas en 3-MMC

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) signaleert meer vergiftigingen door lachgas en door de licht bewustzijnsveranderende stof  3-MMC.

Het kenniscentrum, dat onderdeel is van het UMC Utrecht, zegt dat er in 2019 in totaal 128 gevallen na het gebruik van lachgas werden gemeld. Dat zijn ruim twee keer zoveel gevallen als 2018 (54 gevallen). Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof. In sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie”, meldt het NVIC. 

Grotere tanken

Als verklaring voor de toename noemt het kenniscentrum het gebruik van lachgastankjes van enkele liters”. „Steeds vaker worden deze gebruikt voor het vullen van ballonnen, in plaats van de veel kleinere slagroompatronen.” In bijna een derde van de genoemde gevallen had de gebruiker neurologische klachten, zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in de ledematen.

Overdosering

Ook ziet het NVIC een toename in het aantal vergiftigingen omtrent de stof 3-MMC (3-methylmethcathinone). Dit is een vrij nieuwe stof die steeds bekender wordt. De psychoactieve stof staat niet in de Opiumwet en is dus legaal. Gebruikers van deze stof zeggen dat het effect tussen dat van XTC en cocaïne in zit. Het ontbreekt alleen aan onderzoek naar de risico’s en effecten. De toename van deze gevallen ging van tien gevallen in 2018 naar 25 gevallen in 2019. Het gevaar bij deze stof zit hem in de grotere kans op overdosering omdat de effecten niet zo sterk zijn. 

Het kabinet deed al eerder een wetsvoorstel om het recreatief gebruik van lachgas tegen te gaan. Het toenemende gebruik van lachgas als partydrug is staatssecretaris Paul Blokhuis al langer een doorn in het oog. „Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer”, zegt de staatssecretaris.

Reageer op artikel:
Hoger aantal vergiftigingen door lachgas en 3-MMC
Sluiten