Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jul 2020 / 17:48 uur

Het ziet er niet goed uit in ‘besmettingshaard’ Hillegom

De GGD denkt dat het aantal besmettingen met het coronavirus in en rond het Zuid-Hollandse Hillegom nog gaat toenemen. Het is momenteel het grootste besmettingscluster van Nederland.

In het dorp zelf zijn 28 mensen besmet en tientallen andere besmettingsgevallen worden aan het dorp gelinkt. Alle besmettingen worden in verband gebracht met bezoek aan café De Kleine Beurs in Hillegom.

De GGD kan geen voorspellingen doen over hoeveel besmettingen er nog bij komen.„Gemiddeld raakt 13,7 procent van de mensen die contact heeft met een besmet persoon, ook besmet met het virus”, aldus een woordvoerder van de GGD. Het gaat dan ook over huisgenoten, met wie vaak intensief contact is.

Contactonderzoek

Het contactonderzoek richt zich momenteel vooral op het bepalen met wie besmette mensen nauw contact hebben gehad. „De kans op een besmetting is bij intensief contact, zoals bijvoorbeeld samen sporten, een stuk groter”, zegt de woordvoerder.

Najaarsfeesten Hillegom afgelast

Ook in regio’s in de buurt van Hillegom zijn nieuwe besmettingen gemeld, die zijn terug te leiden naar het café in Hillegom. De gemeente Hillegom heeft vandaag bekendgemaakt dat de jaarlijkse najaarsfeesten zijn afgelast, vanwege het virus. Volgens de gemeente kan de 1,5 meter afstand tussen mensen niet worden gewaarborgd: „Jaarlijks bezoeken honderden mensen de kermis en rond de tweeduizend mensen de Harddraverij. Het waarborgen van de 1,5 meter afstand is onmogelijk. Daarbij zijn de eisen voor een vergunning voor bepaalde activiteiten, zoals in heel Nederland, strenger dan normaal, vanwege de noodverordening.”

Burgemeester Arie van Erk van Hillegom en voorzitter van de Harddraverijvereniging Frank Brouwer geven beiden aan dat het heel jammer is dat de feesten niet doorgaan. „Het is jammer voor bezoekers, het is zeker jammer voor de ondernemers die nu wederom inkomsten mislopen. De Harddraverijvereniging en de gemeente hebben meerdere malen overleg gehad om te kijken wat mogelijk zou zijn. Maar beide partijen kwamen tot de conclusie dat zij zowel de vrijwilligers, als de bezoekers niet aan het risico van besmetting bloot willen stellen.”

Een foto van een corona-waarschuwingsbord in Goes
In het Zeeuwse Goes zijn de laatste dagen opvallend veel gevallen van het coronavirus vastgesteld. Het gaat vooral om jongeren. Foto: ANP / Jerry Lampen

Ook zorgen in Goes

In Zeeland, waar de afgelopen dagen 39 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, maakt de GGD zich zorgen over het aantal nieuwe besmettingen. Sinds 1 juli zijn er 102 mensen positief getest, 68 in de regio Goes. Onder hen zijn veel jongeren.

De Veiligheidsregio Zeeland en de GGD roepen mensen op de regels beter na te leven. „Het is belangrijk om de anderhalve meter én hygiëne richtlijnen in acht te blijven nemen. En bij klachten, laat je testen”, aldus de GGD in een verklaring.

Lees ook: Weekupdate RIVM: aantal besmettingen corona neemt snel toe

Lees ook: Nieuwe coronaclusters in Brabant: ‘Veel mensen halen feestjes in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het ziet er niet goed uit in ‘besmettingshaard’ Hillegom
Sluiten