Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Vandaag demonstraties tegen racisme in Zwolle en Maastricht

Opnieuw manifestaties tegen racisme en politiegeweld vandaag, in Zwolle en aan de Maas in Maastricht.

De gemeente in Zwolle staat in het Wezenlandpark maximaal 2400 betogers toe. De organisatie is in handen van de Zwolse homogemeenschap. „Het wordt een stil en ingetogen protest”, zegt een van de organisatoren. De hele afgelopen week waren er meer protesten die ook in ons land ontstonden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Hij overleed doordat een agent een knie in zijn nek zette bij zijn aanhouding.

Zwart hart

Lhbti’ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus de woordvoerder. Om 15.00 uur vormen de naar verwachting enkele honderden betogers gezamenlijk een zwart hart dat van boven vanuit een drone gefotografeerd wordt. In het park wordt het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Overijssel gehouden waar tienduizenden bezoekers op afkomen.

De gemeente geeft toestemming voor de antiracismedemonstratie maar stelt toch een maximum in van 2400 bezoekers, zegt een woordvoerder. Dit uit voorzorg om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Verder moeten demonstranten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Deze afstand is ook een voorwaarde voor demonstraties die volgende week plaatshebben.

Foto van een demonstratie met een mondkapje met de tekst I can't breathe
Een demonstrant eerder deze week in Utrecht met een mondkapje met de tekst I can’t breathe, de laatste woorden van de vermoorde George Floyd. Foto: ANP / Remko de Waal

Bekend plein Maastricht te klein

In Maastricht wilde de organisatie de manifestatie aanvankelijk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn. Er zijn maximaal 2000 mensen welkom. Deelnemers wordt gevraagd om te gaan zitten. De organisatie tekent cirkels uit waar mensen kunnen gaan zitten om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. De organisatie vraagt deelnemers mondkapjes op te doen. Het protest begint om 14.00 uur.

Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

Opnieuw Amsterdam

De komende week zijn er opnieuw meerdere acties. In Amsterdam wordt woensdag voor de tweede keer gedemonstreerd. Maandag kwamen duizenden betogers naar de Dam, waardoor de anderhalve meter afstand houden volledig weg viel. Daarop ontstond veel ophef, vooral over de rol van burgemeester Femke Halsema die de demonstratie liet doorgaan. Woensdag wordt is de manifestatie in de Bijlmer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.