Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 7 jun 2020

Trump wilde 10.000 militairen inzetten in steden, ‘niet nodig’

De Amerikaanse president Donald Trump wilde deze week 10.000 militairen inzetten in diverse steden om demonstraties tegen politiegeweld de kop in te drukken.

Minister Mark Esper van Defensie en topgeneraal Mark Milley voelden daar niets voor en wezen het voorstel van de hand, aldus een hoge defensiemedewerker. Dat meldde CNN.

Nationale garde had geen hulp nodig

Epser stuurde wel ongeveer zestienhonderd militairen naar de regio Washington om te reageren als dat nodig was, maar de vijfduizend eenheden van de nationale garde hadden nooit hulp nodig. De militairen begonnen donderdagavond te vertrekken.

Een foto van de demonstratie tegen racisme in Washington op zaterdag
In Washington gingen zaterdag tienduizenden mensen de straat om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Foto: AFP / Roberto Schmidt

Tijdens een persconferentie zei de minister eerder deze week dat inzet van militairen in steden alleen in het uiterste geval moet gebeuren. „We verkeren nu niet in een dergelijke situatie”, aldus Esper.

Volgens CNN zei een andere defensiefunctionaris dat Milley sterk van mening was dat de situatie niet dermate ernstig was om de inzet van het leger te rechtvaardigen. Dat zette de deur open of een dergelijk presidentieel bevel wel legaal zou zijn.

Zaterdag waren er weer tienduizenden demonstranten op de been in Washington en andere Amerikaanse steden, zoals New York en Los Angeles. De protesten zijn tot nu toe vreedzaam verlopen.

Lees ook: Betogers doen pleinen van Eindhoven tot Hamburg vollopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump wilde 10.000 militairen inzetten in steden, ‘niet nodig’
Sluiten