Metro
Metro Binnenland 17 jun 2020 / 07:57 uur

Honderden touringcars onderweg naar Den Haag

Zo’n tweehonderd touringcars rijden vandaag richting Den Haag. De busondernemingen vinden het niet eerlijk dat de vliegtuigindustrie wel weer is opgestart en de touringcarsector niet. Ze vragen 240 miljoen euro steun.

Boze busondernemers rijden vandaag in colonne naar het Malieveld. De busondernemingen protesteren omdat ze vinden dat ze de dupe zijn van het coronabeleid van het kabinet. De regels voor toerbussen zijn strenger dan die voor het openbaar vervoer en de luchtvaart, zegt Koninklijk Nederlands Vervoer. „Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden”, aldus de werkgeversorganisatie, die het protest mede organiseert.

‘Kunnen geen droog brood verdienen’

„Anderhalve meter afstand houden moet overal, maar daar waar dat niet kan, zoals in het ov of het vliegtuig, toch weer niet altijd”, vervolgt KNV. „Ondernemers worden er gek van. Zij staan machteloos aan de zijlijn, kunnen geen droog brood verdienen en hun bedrijven dreigen straks massaal om te vallen omdat de steunmaatregelen voor een kapitaalintensief touringcarbedrijf niet voldoende zijn. Om duidelijk te maken dat zij steun nodig hebben om ook na de coronacrisis nog een onmisbare schakel in de mobiliteit van Nederland te zijn voeren ze woensdag actie in Den Haag.”

Bus met vleugels

Busvervoer Nederland, een onderdeel van Koninklijk Nederlands Vervoer, begrijpt de verschillende regels niet. „Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels. Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit. Dat gedraagt zich in een ov-bus of een vliegtuig niet anders dan in een touringcar”, laat voorzitter Theo Vegter weten.

De busondernemingen willen ook financiële steun. Om de sector de crisis te laten overleven, zou een bedrag van 240 miljoen euro nodig zijn. Anders kunnen scholieren, ouderen, voetbalsupporters en anderen niet meer op reis, zegt Koninklijk Nederlands Vervoer. De busbedrijven lopen de inkomsten uit de drukke periode tussen maart en juni mis door coronabeperkingen.

Stapvoets over de snelweg

Volgens de gemeente Den Haag gaan ongeveer tweehonderd bussen stapvoets over de snelweg naar de stad. De meeste bussen moeten bij het stadion van ADO Den Haag worden geparkeerd, net als de wagens van de protesterende kermisexploitanten vorige week. Veertig bussen mogen om 13.15 uur in colonne richting het Malieveld rijden. Daar is rond 13.45 uur een korte manifestatie waarbij de ondernemers een manifest aanbieden aan Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD, lid van de Vaste Kamercommissie van I&W).

De busondernemers nodigden ook staatssecretaris van EZK Mona Keijzer uit om het manifest in ontvangst te nemen, maar zij heeft nog niet gereageerd. De actie van de busondernemers maakt deel uit van de internationale actie Honk4Hope.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Honderden touringcars onderweg naar Den Haag
Sluiten