Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Bewoners verpleeghuizen knappen op van bezoek

In een aantal verpleeghuizen is het sinds kort mogelijk om per bewoner één bezoeker te ontvangen. De proef zorgt voor vreugde bij het personeel en de bewoners.

Minister De Jonge liet eerder weten dat alleen verpleeghuizen waar nog geen besmettingen waren vastgesteld, konden meedoen aan de proef. „Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat je dan weet dat die locatie in staat is strikt de hygiënemaatregelen na te leven.”

Afstand bewaren

„Als je voor iemand zorgt en je ziet die persoon zo blij, dan is dat voor jou ook heel fijn”, zegt een woordvoerster van De Ruwaard in Oss. „We merken dat bewoners echt opknappen van bezoek.”

Een bewoner van De Ruwaard is als vanouds samen op zijn kamer met zijn bezoeker, al moet er afstand worden bewaard om besmetting te voorkomen. In Oss gaan ze ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

Bij Humanitas in Rotterdam vinden ze het „gaaf” om met een deel van de locatie Zilverlinde mee te doen aan de proef, vertelt bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk. „Er waren hier in de regio wat mitsen en maren”, zegt hij doelend op de veiligheid. „Maar als bewoners en familie zelf willen, wie zijn wij dan?” Welzijn kan boven het medische gaan, overweegt hij. Ook Van Herk heeft blij personeel: „Zij zien de eenzaamheid, zij zien de pijn, ze zien dat mensen slechter eten.”

Mondkapje

Locatiemanager Richard Spraakman van WZH Prinsenhof in Leidschendam zag dat bewoners er ‘echt aan toe’ waren om dierbaren in het echt te zien. „Aanvankelijk waren sommigen wel blij met het bezoekverbod, ze voelden zich veilig.” Maar er hebben zich inmiddels ‘echt emotionele’ taferelen afgespeeld in Prinsenhof. Met het afstand houden lukt het goed. „Al moet af en toe iemand tegen zichzelf zeggen: o nee, dat mag niet.” Het personeel voelt zich „trots dat het met de proef een bijdrage mag leveren.”

In Amersfoort doet Davidshof mee. „Woensdag zijn we opengegaan. We hebben de telefooncentrale en de receptie uitgebreid, de telefoon stond roodgloeiend”, vertelt bestuurder Bob Pluijter. Mensen waren door de ontmoetingen „blij en superblij.” Voor de verzorgenden is het prachtig om eraan mee te werken: „Het mooiste wat je kunt doen in de zorg.”

Bezoekers krijgen in Amersfoort een mondkapje op, want de anderhalve meter in de kamers is wat lastig te handhaven en mensen willen elkaar toch misschien aanraken.

Voorzichtig

In Sint Agnes in Heemskerk zijn ze erg voorzichtig. Bij mensen met dementie moet de bezoeker ook hier een mondkapje op omdat het afstand houden kan worden vergeten. De eerste ontmoetingen hebben onder toezicht plaats, in de ruimten voor dagbesteding, om mensen ‘bij de hand’ te nemen en zo bewustwording te verwezenlijken. Pas als dat goed gaat zullen de visites op de eigen kamers zijn.

Niet iedere bewoner stond meteen te dringen: „Mensen beseffen hoe kwetsbaar ze zijn. Er zijn er die nog liever even naar het praathuis gaan, een voorziening met een glazen wand.” Maar de ontmoetingen die er waren, bezorgden getuigen ‘kippenvel’: „Er waren tranen, het was heftig.”

Het is afwachten hoe de proef met de bezoekregeling verloopt en of er in de toekomst eventueel een verdere versoepeling mogelijk is. Maar dat er nu een begin is gemaakt is al een hele grote eerst stap om eenzaamheid onder de bewoners tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.