Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 mei 2020 / 04:19 uur

Proef met bezoekregeling van start in 25 verpleeghuizen

In 25 verpleeghuizen begint maandag een proef waarbij ouderen weer bezoek ontvangen. Door het voorzichtig te proberen wordt gekeken op welke manier het risico op besmetting zo klein mogelijk blijft.

Het is een eerste stap in de versoepeling van de bezoekregeling. In deze verpleeghuislocaties kan één vaste bezoeker onder strikte voorwaarden een bewoner bezoeken.

Bij succes

Zorgminister Hugo de Jonge wil met de kennis en ervaring die met de proef worden opgedaan stapsgewijs de bezoekregeling versoepelen. Mocht de proef een succes worden, dan kan er eventueel weer beperkt bezoek plaatsvinden vanaf 25 mei. Het afgrendelen van verpleeghuizen was een van de eerste verregaande maatregelen die werden genomen vanwege het coronavirus.

Het kabinet heeft besloten dat vanaf maandag één verpleeghuis per GGD-regio de deuren mag openen. Er worden eisen gesteld aan de hygiëne en de bezoeker moet op 1,5 meter afstand blijven van de bewoner.

Al weken niet gezien

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderbond ANBO is blij met deze proef. „Veel mensen hebben hun geliefde in het verpleeghuis al weken niet gezien. Het is dan ook heel fijn dat mensen weer op bezoek kunnen bij hun vader, moeder of partner.

Toch benadrukt ze dat het op bezoek gaan met beleid moet gebeuren. „Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de RIVM-maatregelen. Bezoekers moeten dus op 1,5 meter afstand van hun geliefde blijven. Een knuffel of kus zit er helaas dus nog steeds niet in. Wij vinden het verder belangrijk dat bezoekers op zijn minst mondkapjes dragen. Want we moeten voorzichtig blijven met de gezondheid van kwetsbare ouderen en die van het zorgpersoneel."

11 mei

Maandag 11 mei staat sowieso symbool voor het hervatten van verschillende instanties. Zo gaan de basisscholen weer open, mogen volwassenen weer georganiseerd sporten en ook kunnen kappers en andere contactberoepen zoals pedicures, paramedici, rij-instructeurs en schoonheidsspecialisten weer aan de slag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Proef met bezoekregeling van start in 25 verpleeghuizen
Sluiten