Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Stembureau in opschudding: stemmenteller kotste over VVD-lijst

Er zijn mensen heel blij met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn mensen heel verdrietig om de uitslag. Maar er letterlijk ziek van worden? In een stembureau in Weesp werd een stembureau-lid misselijk en die kotste vervolgens op de VVD.

Het klinkt als een grap, maar als we het verslag van de voorzitter van stembureau 793 in een sporthal in Weesp moeten geloven, klinkt het vrij serieus. Daar werd een stemmenteller onwel. „En heeft over partij 1 (VVD) overgegeven en is naar huis gegaan”, zo valt in het proces-verbaal te lezen.

‘Onwel geworden en over partij 1 (VVD) overgegeven’

Het is alweer bijna een week geleden dat we met z’n allen naar de stembus mochten, maar de verkiezingen houden de gemoederen nog flink bezig. En dat zal de komende weken ook nog wel zijn. Zo is er veel te doen om de verkenner en om de beslissing van de VVD om niet mee te willen regeren.

En ook uit de processen-verbaal – die voor iedereen openbaar zijn – kun je de nodige bijzonderheden halen. Zo deelde Nicole Temmink, zelf Tweede Kamerlid voor de SP, een opvallende onregelmatigheid in een stembureau. „In één stembureau werd een stemmenteller letterlijk ziek van de uitslag en kotste over de VVD”, schrijft ze op X.

Of de stemmenteller daadwerkelijk onwel werd van de uitslag, dat lijkt onwaarschijnlijk. Het is niet bekend hoe de persoon precies over één enkele partij kon overgeven.

Dit viel ook op in stembureau

Wie andere onregelmatigheden en bijzonderheden in stembureaus erbij pakt, valt op dat veel mensen niet hun envelop met stempas meenamen naar het stembureau, maar de kandidatenlijst. „Veel mensen kwamen met verkeerde envelop met alleen lijst en geen stempas”, zo valt in bijna de helft van de processen-verbaal van de stembureaus in en rond Amsterdam te lezen.

Bij sommige bureaus ging het om tientallen kiezers die dezelfde fout maakten. Ook bureaus in de rest van het land kwamen veelvuldig stemmers tegen zonder de benodigde papieren.

Beau van Erven Dorens herinnert zich vergeten Privé-interview weer: ‘Excuus aan jullie beiden’

Johan Derksen reageert op ‘naaktfoto’s’: ‘Hebben we zelf aangeleverd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties