Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

ANWB trekt bij kabinet aan de bel, benzine straks 21 cent per liter duurder?

De kans bestaat dat een liter benzine vanaf 1 januari 2024 21 cent duurder wordt, dan bij tanken nu het geval is. Dat kan echt niet, vindt de ANWB. Mensen met een auto ‘komen in de knel’.

Het demissionaire kabinet moet afzien van het verhogen van de accijns op brandstof, nu de prijzen aan de benzinepomp de afgelopen tijd al flink zijn toegenomen. Die oproep doet de ANWB na onderzoek onder dik 1200 leden. Daaruit komt naar voren dat ruim een kwart van hen inmiddels financieel in de knel zit, omdat deze leden hun bezine steeds moeilijker kunnen betalen.

Prijs bezine: ruim 50 procent is belasting

Volgens de ANWB bestaat de prijs van een liter benzine nu al voor ruim de helft uit belastingen. Daardoor staan „de belastingen en de kale pompprijs niet meer in verhouding tot elkaar”, stelt de verkeersorganisatie. Maar het kabinet is voornemens om de belastingen per 1 januari volgend jaar verder te verhogen, waardoor bijvoorbeeld de benzineprijs volgens de ANWB waarschijnlijk met nog eens 21 cent per liter toeneemt.

Richting 1 juli was er ook al dergelijk nieuws rond benzine. Sommige tankstations moesten toen het bordje ‘uitverkocht’ op de deur hangen.

Besparen op andere uitgaven

26 procent van de ondervraagde ANWB-leden geeft aan inmiddels te moeten besparen op andere uitgaven. Zij komen door de hoge prijs van benzine nu al ‘in de knel’. Zo zegt ruim een kwart kosten te besparen op onderhoud van de auto, waardoor de kans op pech en nog hogere kosten toeneemt, aldus de ANWB.

Benzine hebben we nu eenmaal nodig

Voor veel Nederlanders is de auto onmisbaar in het dagelijks leven bij het reizen naar werk of het bezoeken van familie, stelt de ANWB. In een bericht over de mening richting het kabinet: „Van alle reiskilometers die we in Nederland maken, wordt 70 procent met de auto afgelegd.”

„Bijna een derde van de werkenden heeft ook geen alternatief voor de auto om op het werk te komen”, onderzocht de bond ook. „Als er wel een alternatief voor handen is, zoals het openbaar vervoer of een elektrische fiets, levert dit bij 75 procent een extra reistijd op van een half uur tot meer dan een uur.”

BZV-Bernice blijkt een heus brievenkanon, maar kijkers hebben ook met haar te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties