Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Nieuws 16 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Vandaag weer (kleine) stijging coronagevallen en ziekenhuisopnames

De aantallen nieuwe positieve coronagevallen en ziekenhuisopnames blijven stijgen, maar de aantallen van vandaag liggen nog steeds dicht op die van afgelopen week.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3737 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest. Dat is meer dan het zevendaagse gemiddelde van 3243, en ook iets meer dan vrijdag, toen 3718 nieuwe gevallen werden geregistreerd. Het aantal sterfgevallen nam tussen vrijdag en zaterdag met 5 toe, een minder dan op vrijdag toen er 6 sterfgevallen waren. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.

De meeste nieuwe coronagevallen werden gemeld in Den Haag. Daar kregen 123 mensen sinds vrijdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Amsterdam waren dat er 120, evenals in Rotterdam. Uit Apeldoorn en Staphorst kwamen beide 63 nieuwe meldingen.

Nieuwe ziekenhuisopnames

In de ziekenhuizen liggen ook iets meer coronapatiënten dan een dag eerder, in totaal worden 546 mensen behandeld vanwege COVID-19. Een dag eerder was het totale aantal 543. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt zaterdag verder dat op de intensive cares nu 138 mensen liggen. Er zijn 16 nieuwe mensen opgenomen op de ic’s, het totaal aantal patiënten op de ic’s is 1 meer dan een dag eerder. Dit komt doordat er ook een aantal mensen de intensive care-afdeling konden verlaten, of doordat patiënten kwamen te overlijden. Op de verpleegafdelingen liggen nu 408 patiënten, 2 meer dan op vrijdag.

Volgens het RIVM wijzen de stijgende cijfers erop dat de najaarsgolf is ingezet, zoals experts eerder al voorspelden. Virussen verspreiden zich sneller in de koude maanden, omdat kou het immuunsysteem verzwakt.

Begin herfstvakantie leidt tot lange rijen op Schiphol: ‘Zonvakantie inhalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vandaag weer (kleine) stijging coronagevallen en ziekenhuisopnames
Sluiten