Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 16 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Spaanse politie heeft Nederlandse bendeleider gearresteerd in ‘narcojacht’

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen in oktober een bende cocaïnesmokkelaars opgerold die werd geleid door een 60-jarige Nederlander. De man werd volgens lokale media in Mijas, 20 kilometer ten zuidwesten van Málaga, gearresteerd.

In het lange onderzoek naar deze drugssmokkelaars zijn meerdere aanhoudingen verricht, maar het is onduidelijk hoeveel verdachten in de zaak in totaal zijn opgepakt. De lokale media zijn het niet volledig eens over de aantallen. Plaatselijke media aan de Costa del Sol spreken van drie arrestaties, in Mijas en Fuengirola. Media die in Galicië over de drugszaak berichten melden echter ook de arrestaties van de bendeleider, een Zweed en „meerdere Nederlanders”. Het zou hier gaan om Nederlanders van Turkse komaf, en ook personen uit Latijns-Amerika zijn betrokken bij de zaak.

Arrestatie Nederlandse bendeleider

De politie spreekt in ieder geval van drie arrestaties aan de Costa del Sol en twee aan boord van een zeiljacht dat cocaïne vervoerde. Die boot werd eerder deze maand door de Spaanse politie op de Atlantische Oceaan geënterd tijdens een zeer hevige storm op 8 oktober. Die politieactie was volgens media erg gewaagd.

De zeilboot werd op volle zee bijna 900 kilometer ten noorden van de Azoren onderschept, en dat ook nog eens tijdens slecht weer. Aan boord werd al 2500 kilo cocaïne gevonden, en later aan de kust nog eens 500 kilo. Daarmee is het voor de politie een van de grootste drugsvangsten op een ‘narcojacht’ ooit geweest, melden lokale kranten.

Nederland maffiaparadijs?

De timing van de arrestatie van de Nederlandse bendeleider komt net slecht uit. De Duitse media bekritiseren deze week het Nederlandse drugsbeleid in een coverstory van negen pagina’s in het tijdschrift Der Spiegel, waarin ons land een ‘maffiaparadijs’ wordt genoemd.

‘Kaas, coke en killers’: Der Spiegel bekritiseert drugsbeleid Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spaanse politie heeft Nederlandse bendeleider gearresteerd in ‘narcojacht’
Sluiten